Η Αθηνά Μαρτίνου μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ναυτιλίας αποχαιρετά τον κόσμο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η εφοπλίστρια Αθηνά Μαρτίνου, μια εμβληματική μορφή στην ελληνική ναυτιλία. Γνωστή με το προσωνύμιο «Νουνού», ήταν η ιδρύτρια της Thenamaris Ships Management, ενός ναυτιλιακού κολοσσού που δημιούργησε μαζί με τους γιους της Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα το 1971. Η Thenamaris αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και ισχυρότερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και «φυτώριο» για αναγνωρίσιμα στελέχη και εφοπλιστές στον τομέα της ναυτιλίας.

Το 1991, η Αθηνά παρέδωσε τα ηνία στην επόμενη γενιά. Ο Θανάσης Μαρτίνος αποχώρησε προκειμένου να ιδρύσει την Eastern Mediterranean Maritime, ενώ το 1997, ο Ανδρέας ίδρυσε τη Minerva Marine, αφήνοντας τον Ντίνο να διευθύνει την Thenamaris. Στην Minerva Marine πλέον η διεύθυνση ανήκει στον γιο του Ανδρέα, Ανδρέα junior, ενώ στη Thenamaris το τιμόνι κρατά ο Νικόλας Μαρτίνος, γιος του Ντίνου.

Σχετικά με την απόφαση της να ασχοληθεί με την ναυτιλία, είχε αναφέρει: «Είμαι Κεφαλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε. Έλεγα στις φίλες μου “και εμείς θα κάνουμε βαπόρια” και το κάναμε. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια». Σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε ότι δεν ήταν μόνη της, καθώς από την αρχή τη στήριζε ο άντρας της, καθώς και ο γιος της Θανάσης, ο οποίος ασχολούνταν με στατιστικές και τις ανάγκες ενός πλοίου ήδη από την ηλικία των 14 ετών. Η Αθηνά δήλωσε: «Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις».

Πηγή: kathimerini.gr