Η Διατροφή και η Σωματική Άσκηση των Παιδιών στην Ελλάδα Υπονομεύουν την Υγεία τους

Η καθημερινότητα των παιδιών στη χώρα μας περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και καθιστική ζωή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική τους υγεία. Μια πανελλαδική έρευνα που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και η UNICEF αποκάλυψε ότι λιγότερο από το 50% των παιδιών στην Ελλάδα καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά, ενώ μόλις το 34,1% ασκείται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα της MARC που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη σε 1.000 γονείς παιδιών έως 17 ετών, τρία στα τέσσερα παιδιά καταναλώνουν καθημερινά πρωινό. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται σημαντικά σε ηλικίες άνω των 15 ετών. Μπορεί το δεκατιανό να αποτελεί ισχυρή συνήθεια για τις περισσότερες οικογένειες, αλλά τα ποσοστά καθημερινής κατανάλωσης φρούτων (42,2%) και λαχανικών (33%) παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά.

Επιπλέον, το 17% των παιδιών καταναλώνει γλυκά και σοκολάτες τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, και το 21,7% τρώει κρουασάν, κέικ ή μπισκότα με παρόμοια συχνότητα. Πολλοί γονείς δηλώνουν ότι παραγγέλνουν φαγητό, όπως πίτσα ή σουβλάκια, σε εβδομαδιαία βάση, με το 15% να το κάνει περισσότερες από μία φορές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 70% των γονέων πιστεύει ότι τα παιδιά τους τρέφονται υγιεινά, ενώ μόλις το 2,3% δηλώνει ότι η διατροφή τους δεν είναι καλή. Παρά τη γενικότερη αισιοδοξία, τα παιδιά δαπανούν κατά μέσον όρο 2,4 ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες, με το 15% να περνά περισσότερες από 15 ώρες σε αυτές. Κι ενώ λιγότεροι από τους μισούς γονείς θέτουν όρια στη χρήση τεχνολογίας, το 17,6% δηλώνει ότι δεν θέτει κανέναν περιορισμό.

Οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη για περισσότερες ώρες γυμναστικής στο σχολείο, λιγότερες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις στο σπίτι και περισσότερους χώρους για άθληση στις γειτονιές, προκειμένου να ενισχυθεί η σωματική δραστηριότητα των παιδιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε ότι θα ανακοινωθούν δράσεις του εθνικού προγράμματος κατά της παχυσαρκίας με βάση τα ευρήματα της έρευνας. Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, δρ Ghassan Khalil, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της συμμετοχής των παιδιών και των οικογενειών στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

Πηγή: kathimerini.gr