Η δύναμη της φιλοζωίας μέσα στη σχολική ζωή στην Δράμα

Το 2013, η Δέσποινα Μπαντή, μια δασκάλα από τη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε καθήκοντα στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Ξαφνιάστηκε ευχάριστα από τη φιλοζωία των κατοίκων, οι οποίοι πρόσεχαν τα αδέσποτα ζώα. «Σχεδόν πουθενά δεν έβλεπες ζώο ταλαιπωρημένο ή πεινασμένο. Έξω από τα περισσότερα καταστήματα υπήρχαν μπολάκια με τροφή και νερό, ενώ γάτες και σκύλοι κοιμόντουσαν σε ασφαλείς γωνιές», αναφέρει. Αυτή η διάχυτη φιλοζωία την ενθουσίασε και την έκανε να επιλέξει να μείνει μόνιμα στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της στην περιοχή, ένα αδέσποτο κουτάβι βρέθηκε στο προαύλιο του σχολείου και η Δέσποινα μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές αποφάσισαν να το υιοθετήσουν. Ονομάστηκε Πενθεσίλεια και γρήγορα έγινε αγαπητό από τα παιδιά. Αργότερα προστέθηκε και ο Ρόκυ, ένα ακόμη σκυλάκι. Και οι δύο έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί και αποπαρασιτωθεί, με την επιβάρυνση των συλλόγων γονέων και διδασκόντων για τις ανάγκες τους.

Η παρουσία των δύο σκύλων έχει αποδειχθεί πολύτιμη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παιδιά με φοβίες έχουν αρχίσει να τις ξεπερνούν, ενώ άλλα με μαθησιακές δυσκολίες ή στο φάσμα του αυτισμού αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και ενσυναίσθηση μέσα από τη συναναστροφή τους με τα ζώα. «Βλέπουμε τους μαθητές να μοιράζονται το κολατσιό τους πρώτα με την Πενθεσίλεια και τον Ρόκυ, και αυτό τους διδάσκει την υπευθυνότητα», εξηγεί η δασκάλα.

Πρόσφατα, η Δέσποινα και οι μαθητές της δημιούργησαν ένα βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να εμπνεύσουν και άλλα παιδιά στην Ελλάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κάτω Νευροκοπίου. «Η φιλοζωία είναι πολιτισμός», λένε όλοι μαζί. Είναι μια αξία που καλλιεργείται στην οικογένεια και το σχολείο, φέροντας συγκινητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των παιδιών. Ιστορίες όπως αυτή αποδεικνύουν τη σημασία της ενσυναίσθησης και της φροντίδας προς όλα τα πλάσματα.

Πηγή: kathimerini.gr