Η γραφειοκρατία των αδειών διαμονής και η αίσθηση κατωτερότητας των μεταναστών στην Ελλάδα

Ο Φουάντ Σαλέμ, που μετανάστευσε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο το 1995 σε ηλικία 14 ετών, βιώνει έναν φαύλο κύκλο. Παρότι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του και φοιτά κανονικά, το άγχος και η αβεβαιότητα επιστρέφουν με την επερχόμενη ανανέωση των εγγράφων του. Είναι μια διαδικασία που τον επιστρέφει στη θέση ενός «κατώτερου πολίτη» στην κοινωνία.

Από τον Ιούνιο του 2023, η άδεια διαμονής του έληξε, και αν και υπέβαλε αίτηση ανανέωσης δύο μήνες νωρίτερα, εκκρεμεί η απάντησή του. «Υποτίθεται ότι σε τρεις ή έξι μήνες θα λάμβανα απάντηση. Ακόμη παλεύω να την πάρω», καταγγέλλει. Το πιο παράδοξο είναι ότι ο χρόνος ισχύος της ανανέωσης μετρά από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης άδειας, όχι από την ημερομηνία που θα εξεταστεί η αίτηση.

Η ζήτηση για άδειες διαμονής είναι εξαιρετικά αυξημένη. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Σεπτέμβριο εκκρεμούσαν 272.930 αιτήσεις για χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η αύξηση εκκρεμοτήτων το διάστημα αυτό ανέβηκε κατά 12%, με το 75% να αφορά την Αττική.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης αιτημάτων δεν έφερε βελτίωση στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επισημαίνει ότι οι τρέχοντες υπάλληλοι είναι πολύ λίγοι, λιγότεροι από 350 ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν τις ποσότητες των αιτήσεων.

Ο κ. Σαλέμ εργάζεται ως τραπεζοκόμος, αλλά οι καθυστερήσεις στην ανανέωση της άδειάς του έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα εργασίας του, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα μισθοδοσίας από την τράπεζα. Δυσκολεύεται συνεχώς σε κάθε συναλλαγή του με δημόσιες υπηρεσίες, όπου πρέπει συνεχώς να εξηγεί την κατάσταση του και την εκκρεμή αίτησή του.

Η κατάσταση επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα. Οπως τονίζει η δικηγόρος Μαριτίνα Δημητρέλη, οι αιτούντες δεν μπορούν να ταξιδέψουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν η πατρίδα τους δεν έχει προξενική αρχή στην Ελλάδα, βρίσκονται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Οι δυσλειτουργίες σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού δημιουργούν ένα ασταμάτητο κύκλωμα καθυστερήσεων, που γίνεται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει.

Πηγή: kathimerini.gr