H συζήτηση με θέμα «Κηφισός ώρα μηδέν» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές. Ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, τόνισε ότι οι αστικές υποδομές έχουν σχεδιαστεί για πολύ πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες και δεν επαρκούν πλέον. Ανέφερε επίσης την ανάγκη για νέα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και την αξιοποίηση των παρακηφισίων περιοχών για αναψυχή.
Στην ανάλυση των πλημμυρικών κινδύνων, η έκθεση του ΕΜΠ επισήμανε ότι στην ευάλωτη ζώνη του Κηφισού βρίσκονται 146 σχολεία, 45 αθλητικές εγκαταστάσεις, 35 μνημεία, 7 μονάδες υγείας, 6 αστυνομικά τμήματα, 3 πυροσβεστικοί σταθμοί και ένας υποσταθμός του ΑΔΜΗΕ. Οι περισσότερες «εκτεθειμένες» υποδομές βρίσκονται στους Δήμους Πειραιά, Αθηναίων, Νίκαιας – Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου.
Οι δήμαρχοι μοιράστηκαν επίσης τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων. Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, τόνισε ότι η αρχική μελέτη για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο ξεκίνησε το 2007, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων στο Περιστέρι, Παν. Αδαμάκης, εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τις μελέτες που δεν περιλαμβάνουν λύσεις για τον Κηφισό.
Η δήμαρχος Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου, μίλησε για ένα αντλιοστάσιο που έχει κατασκευαστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν λειτουργεί και έχει υποστεί λεηλασία. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός για την επαναλειτουργία του αντλιοστασίου, καθώς και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη διεκδίκηση πόρων.
Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου, αναφέρθηκε σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά του εγκιβωτισμού του τελευταίου ανοιχτού τμήματος του Κηφισού, επισημαίνοντας την ανάγκη για έργα στην παρόχθια ζώνη. Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός ολιστικού σχεδίου από το υπουργείο Υποδομών, προειδοποιώντας ότι ακόμη και λίγη επιπλέον βροχή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάστηκαν με βάση δεδομένα του παρελθόντος.
Πηγή: kathimerini.gr