Οι επισκέπτες συχνά επιθυμούν να θαυμάσουν το κτίριο και να γνωρίσουν τη σχολή από κοντά, καθώς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επιστημόνων και ακαδημαϊκών που επισκέπτονται την πόλη. Ο Δημήτρης Ζώτος, σχολάρχης της Σχολής, σημειώνει ότι «παραμένουμε σχολείο» και γι’ αυτό δέχονται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, η περιοχή γύρω από τη σχολή έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, με καλλιτέχνες να ανοίγουν γκαλερί, καφέ και εστιατόρια, κάτι που έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Οι δάσκαλοι της σχολής είναι κυρίως Έλληνες πολίτες και μετακλητοί καθηγητές που πληρούν τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών. Ο κ. Ζώτος διδάσκει μαθηματικά εδώ και 27 χρόνια, με μια προφανή κλίση για την εκπαίδευση από νεαρή ηλικία. Σημαντική είναι και η ανάγκη της σχολής για οικονομική στήριξη, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και να συντηρηθούν τα πολύτιμα επιστημονικά μέσα και τα ιστορικά βιβλία της, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
Η διαρκής πτωτική πορεία των μαθητών ανησυχεί την ομογένεια, καθώς η λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας στην περιοχή. Προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέλλον της Σχολής, απαιτείται συνεργασία και υποστήριξη από την ευρύτερη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων συμπολιτών, μερικοί από τους οποίους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ίδρυμα.
Πηγή: kathimerini.gr