Έτσι, οι εθελοντές αποφάσισαν να τον τοποθετήσουν στον κλωβό όπου βρισκόταν ήδη ένας ανάπηρος ροδοπελεκάνος. Στο άκουσμα αυτής της απόφασης, σκέφτηκαν ότι τουλάχιστον δεν θα πέθαινε μόνος. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, το άρρωστο πτηνό κατάφερε να επιβιώσει κι αυτό συνεχίστηκε για μέρες. Μετά από λίγες μέρες, το θαύμα συνέβη: ο ανάπηρος ροδοπελεκάνος άρχισε να ταΐζει τον ετοιμοθάνατο ροδοπελεκάνο, προσπαθώντας να τον σώσει. Αργότερα, με τη βοήθεια των κτηνιάτρων, ο νεοφερμένος ροδοπελεκάνος ανάρρωσε και, λίγους μήνες μετά, απελευθερώθηκε ξανά στη φύση.
Η «Αλκυόνη», που ιδρύθηκε το 1995 από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν γνωριστεί στο ΕΚΠΑΖ, είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο άγριων ζώων στην Ελλάδα. Οι αρχικές εγκαταστάσεις ήταν ένα μικρό εξοχικό στη Πάρο, το οποίο γρήγορα πλημμύρισε με κλουβιά. Στη συνέχεια, βρέθηκε μια έκταση που ανήκει στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας και χτίστηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις με τη συμβολή εθελοντών από όλο τον κόσμο. Σήμερα, η «Αλκυόνη» έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο, σύγχρονο εξοπλισμό και χώρους αφιερωμένους σε διάφορα είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των φοινικόπτερων.
Τα αποτελέσματα της δουλειάς της είναι εντυπωσιακά. Σχεδόν 17.000 άγρια ζώα, κυρίως πτηνά, έχουν εισέλθει στο αναρρωτήριο της «Αλκυόνης» κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριών δεκαετιών λειτουργίας της. Περίπου 60% αυτών ανακτούν την υγεία τους και επιστρέφουν στη φύση. Παράλληλα, οι εθελοντές προσφέρουν φροντίδα στα ανάπηρα ζώα, χωρίς να προβαίνουν σε ευθανασίες, προσπαθώντας να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για όσο διάστημα τους απομένει.
Ο Μάριος Φουρνάρης, διευθυντής της «Αλκυόνης», επισημαίνει πόσο κρίσιμη είναι η προστασία της άγριας ζωής. Με βάση διεθνή στοιχεία, σχεδόν το 50% των πτηνών παγκοσμίως παρουσιάζει μείωση πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δραστηριότητες όπως η χρήση φυτοφαρμάκων, οι καταστροφές πάσης φύσεως και η ιερακοθηρία συμβάλλουν στη μείωση των πληθυσμών. Ο Φουρνάρης τόνισε ότι τα πουλιά είναι δείκτες υγείας του περιβάλλοντος και ότι η προστασία τους θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας της «Αλκυόνης» είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους για τη σημασία της προστασίας της φύσης και των ζώων. Ο εθελοντισμός στην προστασία των ζώων έχει αλλάξει τη ζωή του Μάριου Φουρνάρη, ο οποίος συμμετέχει ενεργά από το 1990, προσδιορίζοντας την «Αλκυόνη» ως ένα από τα κύρια νοήματα της ζωής του.
Πηγή: kathimerini.gr