Η ύποπτη κρατική αυθαιρεσία και ο θάνατος του Καμράν Ασίκ στην Αθήνα

Έγγραφο που εξασφαλίστηκε από την «Κ» αποκαλύπτει ότι ο 38χρονος Καμράν Ασίκ, πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου. Είχε προσέλθει αυτοβούλως στο Α.Τ. Ομονοίας στις 13 Σεπτεμβρίου, έχοντας μαζί του «προσωπικά έγγραφα», και έτσι ξεκίνησε μια σειρά μεταφορών σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας.

Ο Καμράν Ασίκ συνελήφθη μετά από μήνυση που είχε υποβληθεί σε βάρος του. Επισκέφθηκε διαδοχικά τα Α.Τ. Ομονοίας, Πατησίων, Γαλατσίου και Κολωνού, από 13 έως 17 Σεπτεμβρίου. Η δικηγόρος της οικογένειάς του αναφέρει ότι η κατηγορία αφορούσε παρενόχληση και όχι σωματική βία, και επισημαίνει ότι είχε μαζί του τα προσωπικά του έγγραφα. Παρά το γεγονός αυτό, κρατήθηκε για να διαπιστωθεί το καθεστώς νόμιμης παραμονής του στη χώρα. Ο ίδιος κατείχε άδεια παραμονής από το 2019 και είχε παραμείνει στην Ελλάδα από το 2004 με λευκό ποινικό μητρώο.

Στο έγγραφο του Α.Τ. Ομόνοιας, δημοσιευμένο από την «Κ», αναφέρεται ότι ο 38χρονος είχε μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα, είκοσι ευρώ, προσωπικά έγγραφα και κλειδιά. Η δικηγόρος αναφέρει ότι η αναφορά στα προσωπικά έγγραφα είναι ασαφής, αναρωτώμενη γιατί δεν αναγράφονται συγκεκριμένα. Συγγενείς και η δικηγόρος εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν θα μπορούσε να φύγει από το σπίτι του χωρίς την άδεια παραμονής και ότι η κράτησή του υπήρξε παράνομη.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, ο Καμράν Ασίκ συνελήφθη εκ νέου τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την αναφορά της Αστυνομίας, προσήλθε στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα χωρίς νομιμοποιητικά στοιχεία και φέρει τραύματα στο πρόσωπο, πιθανόν από ξυλοδαρμό σε συμπλοκή. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι ο 38χρονος ήταν «εμφανώς χτυπημένος» και σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ.

Η δικηγόρος θέτει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του θανόντα, ιδίως λόγω του χρόνου που μεσολάβησε από την αποφυλάκιση έως τη νέα σύλληψη, αναρωτώμενη πότε ήταν δυνατόν να έχει καταναλώσει ουσίες. Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αναμένονται να κοινοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο ιατροδικαστής διαπίστωσε εκδορές και χτυπήματα σε όλο το σώμα του.

Η δικηγόρος εκφράζει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς και θεωρεί το περιστατικό ως «μεμονωμένο» που σχετίζεται με συγκεκριμένους αστυνομικούς, δηλώνοντας την πρόθεση της οικογένειας να συνεργαστεί με τις Αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πηγή: kathimerini.gr