Καταδίκη πρώην δημάρχου και προϊσταμένης οικονομικών του δήμου Εδέσσας για απιστία λόγω ελλείμματος στα ταμεία

Πέντε χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πρώην δήμαρχο Εδέσσας και την προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απιστία από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση σχετίζεται με έλλειμμα άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκε στα ταμεία του δήμου κατά την περίοδο 2001-2010.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προηγουμένως αθωωθεί για την ίδια υπόθεση ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2021, λόγω έλλειψης δόλου, όπως είχε κρίνει το τότε Δικαστήριο. Ωστόσο, η αθωωτική απόφαση προσβλήθηκε με έφεση από τον Άρειο Πάγο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση στο σκεπτικό της και η υπόθεση επιστράφηκε στο Εφετείο για δικαστική εξέταση από αρχής.

Αξιοσημείωτες είναι οι καταθέσεις των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι από το 2002, ο δήμος είχε προσλάβει ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι δεν είχαν επισημάνει κανένα ουσιαστικό έλλειμμα. Ο εισαγγελέας της υπόθεσης είχε ζητήσει την απαλλαγή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδείχτηκε ιδιοτελές κίνητρο για προσωπικό όφελος, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν τους κατηγορούμενους με συγκεκριμένα οφέλη από προμηθευτές του δήμου. Παρά τις αιτιάσεις του εισαγγελέα, οι δικαστές έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι.

Και οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, καθώς αποφασίστηκε ότι η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής. Στη δίκη είχε παραπεμφθεί και ο ταμίας του δήμου, ο οποίος, δυστυχώς, έχει αποβιώσει.

Πηγή: kathimerini.gr