Μάχη με την Πυρκαγιά στην Κορινθία Δυσκολίες και Ανθρωπιστικές Απώλειες

Η πυρκαγιά στην Κορινθία, η οποία ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, παραμένει σε εξέλιξη και για δεύτερη ημέρα. Η κατάσταση της φωτιάς έχει παραμείνει σχετικά σταθερή, μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα. Αυτή τη στιγμή, οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό.

Στη μάχη κατά της φωτιάς συμμετέχουν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, καθώς και εθελοντές και ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 12 αεροσκαφών και 12 ελικοπτέρων, επιχειρούν επίσης από αέρος για την κατάσβεση. Από το απόγευμα οι άνεμοι έχουν υποχωρήσει, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν δυνάμεις σε ετοιμότητα, κυρίως στην περιοχή δυτικά προς Ευρωστίνα.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη. Δύο σοροί απανθρακωμένων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες αγνοούνταν. Αυτοί φέρεται να επιχείρησαν να βοηθήσουν έναν γνωστό τους, αλλά κυκλώθηκαν από τις φλόγες. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, ο ένας εκ των δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις και μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους πολίτες για να εκκενώσουν περιοχές. Χθες, το απόγευμα, τρία μηνύματα μέσω 112 ενημέρωσαν τους κατοίκους για την αναγκαστική απομάκρυνση από έξι χωριά. Ειδικότερα, προειδοποιήσεις δόθηκαν για κινδύνους στη ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι έπρεπε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερα μέρη.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε ότι η φωτιά πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν. Έχουν καεί μεγάλες δασικές εκτάσεις, όπως και κάποιες εξοχικές κατοικίες, αν και μέχρι στιγμής η φωτιά δεν έχει πλησιάσει οικισμούς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και οι δυνάμεις παραμένουν επί ποδός.

Πηγή: kathimerini.gr