Μεγάλες Καθυστερήσεις στις Πτήσεις λόγω Εργασιακών Αιτημάτων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σοβαρές καθυστερήσεις στις πτήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν αιφνιδίως, τη νύχτα που πέρασε, να εξυπηρετούν λιγότερες πτήσεις, εισερχόμενοι σε καθεστώς «go slow». Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας γίνεται σε πολύ αργά επίπεδα, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και να ικανοποιηθούν τα εργασιακά τους αιτήματα.

Η «λευκή απεργία» των ελεγκτών έχει ήδη επιφέρει επιπτώσεις στην ακρίβεια των αφίξεων και αναχωρήσεων. Συγκεκριμένα, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο αριθμός των αεροσκαφών που μπορούν να διαχειριστούν περιορίζεται σε 44 ανά ώρα (22 αφίξεις και 22 αναχωρήσεις), σε αντίθεση με το αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου οι κινήσεις διαμορφώνονται σε 90 ανά ώρα.

Σήμερα, μέχρι στιγμής, το 23% των πτήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήδη εμφανίζει καθυστέρηση, με 99 πτήσεις καθυστερημένες και τέσσερις ακυρωμένες. Η μέση καθυστέρηση εκτιμάται στα 33 λεπτά. Χθες, οι καθυστερήσεις αφορούσαν 321 πτήσεις, αποτελώντας το 74% του συνολικού αριθμού.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η καταβολή μπόνους ύψους 11 εκατ. ευρώ στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγή: kathimerini.gr