Σημαντική είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στην Τανάγρα, που περιλαμβάνει και κελί διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες διάθεσης αποβλήτων της χώρας. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα θερμικής επεξεργασίας, μονάδα επεξεργασίας αλατώδους σκωρίας και χώρους διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου κελιού διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων με ετήσια δυναμικότητα 11.000 τόνων.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του σχεδίου είναι η υποχρέωση συγκέντρωσης των μικρών ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται από νοικοκυριά. Αυτά περιλαμβάνουν συσκευασίες χρωμάτων, βερνίκια, διαλύτες, φιάλες αεροζόλ και γεωργικά φάρμακα. Η διαδικασία συλλογής των αποβλήτων αυτών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω συλλογικών συστημάτων ή στα σημεία πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων.
Σημειώνεται ότι η χώρα καταδικάστηκε το 2016 από το Ευρωδικαστήριο για τη μη διαχείριση ιστορικών επικίνδυνων αποβλήτων, γεγονός που επέφερε την επιβολή προστίμου. Η νέα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί από την ΕΛΒΙΟΚ, θυγατρική της ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, σε μια επένδυση ύψους 31,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η εκτίμηση για τα επικίνδυνα απόβλητα στη χώρα ανέρχεται σε 577.000 τόνους ετησίως, με ποσοστά 44,7% να προέρχονται από «ειδικά ρεύματα αποβλήτων». Από την πλευρά τους, τα επικίνδυνα απόβλητα από πλοία αντιπροσωπεύουν το 33,6%, ενώ μικρότερα ποσοστά προέρχονται από υγειονομικές μονάδες και αστικά απόβλητα.
Πηγή: kathimerini.gr