Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 40 υποψηφίους, με τους μισούς από αυτούς να είναι φοιτητές. Μια φοιτήτρια από το Ρέθυμνο εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη συμμετοχή της στα λιόφυτα. Αναμένονται και άλλες αιτήσεις, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η εξεταστική περίοδος.
Ο κ. Σταυρακάκης, αν και έχει αφυπηρετήσει από το πανεπιστήμιο, συνεχίζει να διδάσκει διαδικτυακά για μεταπτυχιακά προγράμματα και πλέον έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με το όνειρό του: την ελαιοκαλλιέργεια στο χωριό του. Συνεργαζόμενος με άλλους 32 ελαιοκαλλιεργητές στο Νομό Ρεθύμνης, ίδρυσαν την Οργάνωση βιολογικών Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica. Οι ελαιώνες της οργάνωσης περιλαμβάνουν 60.000 δέντρα σε 3.000 στρέμματα. Τον Απρίλιο, ο κ. Σταυρακάκης ανέλαβε τη θέση του προέδρου.
Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται καλή ποιοτικά και ποσοτικά, με εκτιμήσεις να φτάνουν τους 250.000 τόνους, σε αντίθεση με τους 150.000 τόνους πέρυσι. Παρά τις θετικές αυτές εκτιμήσεις, οι παραγωγοί ανησυχούν και περιμένουν προσεκτικά την επόμενη περίοδο. Οι βροχές είναι αναγκαίες για την παραγωγή ελαιολάδου, και η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.
Η συλλογή του ελαιοκάρπου περιλαμβάνει απαιτητικές ώρες εργασίας και οι υποψήφιοι συλλέκτες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογεί την προηγούμενη εμπειρία και τη φυσική τους κατάσταση. Ο κ. Σταυρακάκης τόνισε ότι προτιμάει να απευθυνθεί σε Έλληνες εργαζόμενους αντί να επιστρατεύσει ξένους εργάτες, διότι επιθυμεί η εργασία να ανταμείβεται σωστά και νόμιμα.
«Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, επομένως απαιτείται η εργασία να γίνει στην κατάλληλη χρονική στιγμή από τους κατάλληλους ανθρώπους», δηλώνει. Παράλληλα, προγραμματίζεται η αξιολόγηση της συνεργασίας ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και την ποιότητα της συνεργασίας τους.
Πηγή: kathimerini.gr