Τίτλος: Στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για την Εξάλειψη της Υπερσυνταγογράφησης και την Προστασία της Δημόσιας Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και της σπατάλης στο φάρμακο. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη «μηδενικής ανοχής στην υπερσυνταγογράφηση», επισημαίνοντας τη δέσμευσή του για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αξιοποίηση των πόρων που παρέχει ο ελληνικός λαός.

Η πρόσφατη ανάλυση αποκάλυψε ότι κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ), με τις ποσότητες να κυμαίνονται από 250 έως 1.630 τεμάχια. «Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για ό,τι έγραψαν από το 2014. Σταματήστε να το κάνετε. Θα σας πιάσουμε όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι εάν οι ασθενείς λαμβάναν όλα αυτά τα φάρμακα, «θα είχαν πεθάνει 100 φορές».

Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, περιλαμβάνοντας παραδείγματα γιατρών που συνταγογράφησαν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και τόνισε ότι η χρήση των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ επιτρέπει τον εντοπισμό των παραβάσεων μέσω των ΑΜΚΑ των ασθενών. Όπως σημείωσε, ο εντοπισμός περισσότερων από 100 νέων περιπτώσεων γιατρών που έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα συμβάλλει στη μείωση των ελλείψεων και στη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν:
– Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων
– Παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους
– Συχνές επαναλήψεις συνταγών
– Μικρές ποσότητες ανά ανανέωση
– Συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία
– Ασυνήθιστη συνταγογράφηση σε συγκεκριμένους ασθενείς.

Η εντολή του υπουργού είναι σαφής: η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης είναι επιτακτική για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που διατίθενται για την υγεία θα χρησιμοποιηθούν ορθά και δεν θα περιορίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητα φάρμακα. Είναι αυτονόητο ότι οι γιατροί που εντοπίζονται να παραβαίνουν θα αποκλείονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή: kathimerini.gr