Αποτυχία έγκρισης του πειραματικού φαρμάκου Kisunla για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη Βρετανία

Το πειραματικό φάρμακο Kisunla, που περιέχει τη δραστική ουσία δονανεμάμπη-azbt, δεν θα λάβει την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας (NHS) και δεν θα χρηματοδοτηθεί. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες σχετικά με την έγκρισή του. Το Kisunla είναι το δεύτερο φάρμακο που απορρίπτεται από το Εθνικό Ιδρυμα για την Υγεία και την Εξαιρετική Φροντίδα (NICE) στους τελευταίους μήνες, αν και αρχικά είχε εξεταστεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Χέλεν Νάιτ, διευθύντρια αξιολόγησης φαρμάκων στο NICE, σημείωσε ότι για να εγκριθεί ένα φάρμακο, πρέπει να προσφέρει επιπλέον οφέλη στους ασθενείς και να δικαιολογεί τη χρήση των πόρων του NHS. Αν και το Kisunla μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση για 4 έως 7 μήνες, τα οφέλη του δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν το υψηλό του κόστος, το οποίο είναι πέντε έως έξι φορές πάνω από το αποδεκτό επίπεδο.

Το Kisunla, που αναπτύσσεται από την Eli Lilly, είναι ένα αντισωματικό φάρμακο που στοχεύει στη γνωστή αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, επιβραδύνοντας την πρόοδο της νόσου σε πρώιμα στάδια. Σε κλινικές δοκιμές, φάνηκε ότι μπορεί να περιορίσει την επιδείνωση της μνήμης και της σκέψης κατά περισσότερο από 20%, ενώ τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβάλει στην προσαρμογή των ασθενών σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση και η διαχείριση χρημάτων, κατά 40%.

Επιπλέον, η δονανεμάμπη, που χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης κάθε τέσσερις εβδομάδες, έχει ενδεχόμενο σοβαρών παρενεργειών, όπως πρήξιμο και αιμορραγίες στον εγκέφαλο. Ο συνιστώμενος χρόνος χρήσης του είναι 18 μήνες, χωρίς να είναι γνωστές οι επιπτώσεις μετά την περίοδο αυτή.

Οι ανησυχίες που προκύπτουν από την απόρριψη του Kisunla είναι ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα σύστημα «δύο ταχυτήτων» για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, όπου κάποιοι θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα μέσω ιδιωτικής προμήθειας, ενώ άλλοι θα εγκαταλείπονται από την δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η λεκανεμάμπη, μια άλλη θεραπεία που έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), έχει επίσης κριθεί ανεπαρκής από το NICE όσον αφορά τα οφέλη της σε σχέση με το κόστος.

Πηγή: kathimerini.gr