Δημοψήφισμα Μολδαβίας για Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον Φόβο Ξένης Παρέμβασης

Το δημοψήφισμα στη Μολδαβία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την πιθανή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήχθη εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για παρέμβαση από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. υποστήριξε ότι η χώρα είχε να αντιμετωπίσει «πρωτοφανή εκφοβισμό και ξένη παρέμβαση» πριν από τις εκλογές αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό που υποστήριξε τη συνταγματική αλλαγή ανήλθε στο 50,31%, ενώ το «Όχι» συγκέντρωσε το 49,69% με σχεδόν πλήρη καταμέτρηση ψήφων.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου κατήγγειλε το αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα ξένης παρέμβασης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία «άνευ προηγουμένου επίθεση στη δημοκρατία» και καλώντας για αποδείξεις σχετικά με τις καταγγελίες της ότι η Ρωσία προσπάθησε να νοθεύσει τις εκλογές. Μάλιστα, ανέφερε την ύπαρξη αποδείξεων ότι εγκληματικές ομάδες που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις επιχείρησαν να εξαγοράσουν ψήφους.

Η διαδικασία των εκλογών περιλάμβανε και τις προεδρικές εκλογές, όπου η Σάντου κατέχει την πρωτοκαθεδρία, αλλά με μικρότερη διαφορά απ’ ότι αναμενόταν, καθώς συγκέντρωσε μόλις 41% έναντι 26% του αντιπάλου της. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται καθοριστικές καθώς η Μολδαβία είναι σε σταυroad μεταξύ της σχέσης της με την Ε.Ε. και της Ρωσίας.

Η Ρωσία, μέσω του εκπροσώπου της, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε από τη Σάντου να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης, χαρακτηρίζοντας την αύξηση του ποσοστού του «Ναι» ως «ανωμαλία που είναι δύσκολο να εξηγηθεί».

Η κατάσταση της Μολδαβίας αποτυπώνεται και από την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που επηρεάζει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Οι δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα έδειχναν ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. Η Μολδαβία έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με στόχο να γίνει μέλος της Ε.Ε. έως το 2030.

Πηγή: kathimerini.gr