Διπλωματία και Ασφάλεια στην Μέση Ανατολή: Οι Προκλήσεις για ΗΠΑ και Ισραήλ

Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιτύχουν μια σταθερή και ειρηνική Μέση Ανατολή, οφείλουν να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Είναι απαραίτητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να επαναφέρουν σε άμεσες διαπραγματεύσεις το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να σταματήσουν τη στήριξή τους προς τις οργανώσεις που υποστηρίζει η Τεχεράνη στη περιοχή. Εάν το Ιράν αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις παραπάνω απαιτήσεις, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενισχύσει στρατιωτικά το Ισραήλ με απαιτητικά όπλα, περιλαμβανομένων διατρητικών βομβών και βομβαρδιστικών Β-2. Μια τέτοια στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να συνοδευτεί από πειστικά στρατηγικά και διπλωματικά μέσα.

Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν όρους πίεσης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν η κυβέρνηση του Νετανιάχου προχωρά σε προσαρτήσεις στη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να απαιτήσει τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που να περιλαμβάνει μετριοπαθείς Παλαιστίνιους πολιτικούς και να προχωρήσει προς μία λύση δύο κρατών. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να διευκολύνει επίσης τις σχέσεις με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στη Γάζα.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει ανοιχτή εφόσον το Ιράν δεν καθορίσει τα west σύνορά του, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα άλλων γειτονικών χωρών και την ανάγκη συμβιβασμού. Καθώς το Ισραήλ επιμένει στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, καταστρέφει τη δική του δημοκρατική νομιμοποίηση και πλήττει τη σχέση του με τους γείτονες.

Η αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση θα είναι ουσιαστική, συνδυάζοντας στρατιωτική απειλή με διπλωματική πρόταση, για να επιτευχθεί μια μετριοπαθής και σταθερή συνεργασία στην περιοχή. Πηγή: kathimerini.gr