Από την πλευρά της, η κόρη του Σαρμάντ, Γκαζέλ, εξέφρασε την επιθυμία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της γερμανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την τύχη του πατέρα της, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί της εκτέλεσης του πατέρα της, απαιτεί να παραδοθεί το σώμα στην οικογένεια και να υπάρξουν συνέπειες για τους υπεύθυνους.
Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), ο Τζαμσίντ Σαρμάντ υπήρξε «όμηρος» του ιρανικού καθεστώτος και η εκτέλεσή του μπορεί να χαρακτηριστεί «εξωδικαστική δολοφονία». Ο διευθυντής της IHR, Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, σημείωσε ότι ο Σαρμάντ απήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε παράνομα στο Ιράν, όπου δικάστηκε χωρίς δίκαιη διαδικασία.
Ο Σαρμάντ, ο οποίος κατηγορείτο για «διαφθορά πάνω στη γη», είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της φερόμενης συμμετοχής του σε βομβιστική επίθεση σε τζαμί το 2008. Η οικογένειά του υποστήριζε συνεχώς την αθωότητά του, ενώ αξιωματούχοι στη Γερμανία και αλλού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη δικαιοσύνης στην περίπτωση αυτή.
Η εκτέλεση αυτή θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως ενδεικτική της αδυναμίας του ιρανικού καθεστώτος και των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα. Σύμφωνα με την οργάνωση Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα, η διαδικασία εκτέλεσης του Σαρμάντ είναι παραδειγματική των εγκλημάτων της ιρανικής κυβέρνησης κατά του κράτους δικαίου.
Μέχρι σήμερα, το ιρανικό καθεστώς δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα και, σύμφωνα με την IHR, από την αρχή του 2023 έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 627 άτομα στο Ιράν.
Πηγή: kathimerini.gr