Ενίσχυση Αμυντικών Δαπανών και Προκλήσεις για τη Νατοϊκή Συμμαχία

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των συμμάχων «έναντι κάθε απειλής». Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, τόνισε τη σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας και αντιμετώπισης των προκλήσεων στο πεδίο της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας. Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άλλη μία σημαντική προτεραιότητα, επικεντρωμένη στην ενίσχυση του αμυντικού ρόλου μέσω κοινών προμηθειών και βιομηχανικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τις χώρες του Ειρηνικού, ο Ρούτε επεσήμανε ότι η Κίνα καθορίζει το πλαίσιο των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σημαντική ήταν η επιμονή του για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας είχε αρνηθεί να φτάσει το νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ. Όπως δήλωσε, «για να διατηρήσουμε το ΝΑΤΟ ισχυρό και να εξασφαλίσουμε μια αποτελεσματική άμυνα έναντι όλων των απειλών, χρειάζονται περισσότερες δαπάνες και επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συνδυαστούν οι ικανότητες με τις ανάγκες, ενώ όλοι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αναλάβουν το δίκαιο μερίδιο των ευθυνών τους.

Παράλληλα, αναγνώρισε την αλήθεια αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με οποιονδήποτε εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα των διατλαντικών σχέσεων.

Σχετικά με την Ουκρανία, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την άρση των «κόκκινων γραμμών» για τα πυραυλικά συστήματα μέσα στη Ρωσία, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το Κίεβο μάχεται για την ασφάλεια όλων των συμμάχων. Ανάφερε επίσης ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ είναι «χωρίς επιστροφή» και απέρριψε απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων.

Για την Τουρκία, ο Ρούτε χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ερντογάν ως «στενό φίλο» και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ. Σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων, εξέφρασε επίγνωση των ευαισθησιών που υπάρχουν στη συμμαχία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συζήτηση.

Πηγή: kathimerini.gr