Η βία αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 2.350 ανθρώπων, με σχεδόν 11.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Η τελευταία επίθεση στη Βηρυτό είχε σημειωθεί στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο πλήγματα κοντά στο κέντρο της πόλης σκότωσαν 22 άτομα, με στόχο τον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα.
Καθώς η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες συνεχίζεται, οι εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού καλύπτουν πλέον τουλάχιστον το ένα τέταρτο της επικράτειας του Λιβάνου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είχε δηλώσει ότι οι πρόσφατες επαφές του με αξιωματούχους των ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει ένα “είδος εγγύησης” για περιορισμό των ισραηλινών επιθέσεων.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον νότιο Λίβανο, επισημαίνοντας την εξάλειψη δεκάδων τρομοκρατών και τη καταστροφή πολλών όπλων, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ σε πάνω από 50 περιοχές. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες στις δυτικές χώρες, οι οποίες επικεντρώνονται στη διακοπή των εχθροπραξιών στο Λίβανο και τη Γάζα. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, στέλνοντας στρατεύματα και αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την ένταση των επιθέσεων και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στο μέγεθος και τη φύση της στρατιωτικής εκστρατείας.
Σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε μονομερή κατάπαυση του πυρός. Για την κατάσταση βέβαια, είναι εμφανές ότι η διπλωματία έχει “παγώσει”, καθώς οι μάχες συνεχίζονται και οι φόβοι για κλιμάκωση παραμένουν.
Πηγή: kathimerini.gr