Η Αναζήτηση του Οράματος της Κάμαλα Χάρις για τη Μέση Ανατολή στην Εν μέσω Κρίσεων Προεκλογική Περίοδο

Ο συγγραφέας και ιστορικός Αράς Αζίζι έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Κάμαλα Χάρις για τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ των επιθυμιών των αμερικανικών διοικήσεων και των πρακτικών επιτευγμάτων. Αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους που είχαν οι κυβερνήσεις Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν να απεμπλακούν από τις κρίσεις της περιοχής και να επικεντρωθούν στην Κίνα. Το «πίβοτ στην Ασία», όπως το αποκάλεσε η Χίλαρι Κλίντον το 2011, φαίνεται ότι είχε ως στόχο να μετατοπιστεί η αμερικανική προσοχή μακριά από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και πάλι αναγκάζονται να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, έχουν αντιμετωπίσει αναβρασμό τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εκφράζει χωρίς επιφυλάξεις τη στήριξή του στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας χωρίς αμφιβολίες τις ενέργειές τους. Αντίθετα, η στάση της Χάρις είναι πιο ασαφής, προκαλώντας ανησυχίες τόσο στους υποστηρικτές όσο και στους επικριτές της. Η Χάρις, στο πλαίσιο των εκλογών, προβάλλει την ανάγκη για εκεχειρία στη Γάζα και τη λύση των δύο κρατών, αλλά η προσέγγισή της είναι ερμηνεύσιμη διαφορετικά από τα διάφορα πολιτικά στρατόπεδα.

Μέσα σε μια περίοδο επικρίσεων και απαιτήσεων για αλλαγές, οι Λίμπερμαν (Democrats) βρίσκονται υπό πίεση, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να περιπλέκονται. Η Χάρις αντιμετωπίζει κριτική στη διάρκεια των προεκλογών για τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση, κατηγορώντας τη νυν κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στις εξελίξεις της περιοχής, ιδίως έναντι του Ιράν και των συμμάχων του.

Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην περιοχή, με αρκετούς να αναρωτιούνται αν οι νέες πολιτικές προτάσεις θα μπορέσουν να επηρεάσουν την κατάσταση. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο ρόλος της Χάρις και οι αντιδράσεις των διάφορων ψηφοφόρων, περιλαμβανομένων των Αραβοαμερικανών του εκλογικού σώματος, αποκτούν αυξανόμενη σημασία. Η πιθανότητα απουσίας σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες Πολιτείες και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Πηγή: kathimerini.gr