Η Διαφορετική Παιδική Παιχνίδια στη Φύση: Σύγκριση Μεταξύ Αγόριων και Κοριτσιών στην Προσχολική Ηλικία

Τα κορίτσια έχουν παρατηρηθεί ότι περνούν λιγότερο χρόνο στη φύση σε σχέση με τα αγόρια, ακόμα και από την ηλικία των δύο ετών. Αυτό προκύπτει από μια εκτενή εθνική έρευνα για το παιχνίδι στην προσχολική ηλικία που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα The Guardian, οδήγησε μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Εξετερ και του Κέμπριτζ, οι οποίοι συνάντησαν περισσότερους από 1.100 γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά των παιδιών ανά φύλο αρχίζουν να εκδηλώνονται από πολύ νωρίς, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών. Η συνεχώς μειούμενη φυσική δραστηριότητα καθώς μεγαλώνουν τα κορίτσια τα καθιστά πιο ευάλωτα σε προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε και άλλες ανισότητες, όπως ότι τα παιδιά που προέρχονται από εθνικές μειονότητες παίζουν λιγότερο έξω σε σχέση με τα λευκά παιδιά, ενώ τα αστικά παιδιά έχουν λιγότερες ευκαιρίες για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους συγκριτικά με αυτά που ζουν στην περιφέρεια.

Για να εξετάσουν αυτές τις διαφορές, οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς πόσο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά τους σε διάφορους χώρους παιχνιδιού, όπως το σπίτι, κήπους και παιδικές χαρές. Στη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα προσχολικά παιδιά περνούσαν περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα παίζοντας, από τις οποίες η μιάμιση ώρα αφιερωνόταν σε παιχνίδι εκτός σπιτιού. Οι παιδότοποι και οι χώροι πρασίνου είναι οι κύριοι χώροι παιχνιδιού εκτός σπιτιού, ενώ το περιπετειώδες παιχνίδι συχνά συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους όπως οι παιδότοποι, οι οποίοι παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον μακριά από εξωτερικούς κινδύνους.

Η δρ Κάθριν Χέσκεθ, μία από τις επικεφαλής της έρευνας, τόνισε την ανησυχία της για τις νωρίς διαφαινόμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων. Αναφέρθηκε στην πιθανότητα τα κορίτσια να περιορίσουν ακόμα περισσότερο το χρόνο που περνούν στη φύση καθώς μεγαλώνουν, ενισχύοντας έτσι τις έμφυλες κοινωνικές τους ρόλους. Η σύνδεση του παιχνιδιού με τη ψυχική υγεία επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη και ευκαιρίες σε φυσικούς χώρους, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν υγιή πρότυπα.

Η έρευνα συμπληρώνεται από προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει σημαντική μείωση της ελευθερίας των παιδιών να παίζουν έξω χωρίς επιτήρηση. Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που απολαμβάνουν περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι στη φύση είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Η καθηγήτρια παιδοψυχολογίας, Χέλεν Ντοντ, που συμμετείχε επίσης στη μελέτη, δήλωσε ότι οι ευκαιρίες παιχνιδιού σε φυσικά περιβάλλοντα είναι κρίσιμες για την ανάπτυξή τους σε συναισθηματικό επίπεδο, επισημαίνοντας τη σημασία της σύνδεσης με τη φύση.

Πηγή: kathimerini.gr