Η Φωνή των Νεκρών Ζώων στα Μουσεία του Κόσμου

Οι σκελετοί και τα μουμιοποιημένα ζώα που εκτίθενται στα μουσεία περιμένουν υπομονετικά τους επισκέπτες τους, «μιλώντας» μέσα από τη σιωπή τους. Αν μπορούσαν να αφηγηθούν την ιστορία τους με λόγια, τι θα είχαν να πουν; Σε αυτό το πλαίσιο, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει να δώσει φωνή σε 12 εκθέματα του μουσείου Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων μια αμερικανική κατσαρίδα, τα απομεινάρια του ντόντο και έναν σκελετό φάλαινας.

Μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα, αυτά τα πλάσματα θα μπορέσουν να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους από τη μετά θάνατον ζωή με το κοινό. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλούν με τα εκθέματα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, σε πάνω από 20 γλώσσες, και θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τους ήχους και τις προφορές των ζώων, οι οποίες θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του συνομιλητή.

«Τα μουσεία χρησιμοποιούν την ΑΙ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή όπου εξετάζουμε τη σκοπιά του αντικειμένου», αναφέρει ο Τζακ Άσλμπι, βοηθός διευθυντή του μουσείου. Σκοπός του πειράματος είναι να διερευνηθεί αν η φωνή που θα δοθεί στα ζώα θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη του κοινού γι’ αυτά.

«Όταν μιλάς σε αυτά τα ζώα, τα βλέπεις πραγματικά σαν προσωπικότητες, είναι μια πολύ παράξενη εμπειρία», προσθέτει ο Άσμπι. Όπως αποκάλυψε, οι ερωτήσεις που αρχικά θέτει, μετέπειτα γίνονται πιο ανθρώπινες. Για παράδειγμα, το ντόντο του μουσείου, ένα από τα πιο άθικτα δείγματα στον κόσμο, μοιράστηκε πληροφορίες για τη διατροφή του στο Μαυρίκιο, ενώ η φάλαινα δήλωσε ότι, αν και δεν έχει συναντήσει διάσημα πρόσωπα, οι άνθρωποι που στέκονται από κάτω της με σεβασμό και αγάπη για τον φυσικό κόσμο είναι για αυτήν σημαντικοί.

Αυτή η ζωντανή αλληλεπίδραση στοχεύει να προσφέρει στους επισκέπτες περισσότερες γνώσεις από αυτές που μπορούν να πάρουν μέσα από τις απλές ετικέτες των εκθεμάτων. Πηγή: kathimerini.gr