Αν και η Κίνα έχει ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρει το Ιράν, οι σχέσεις της με το Ιράν δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Οι δεσμοί ασφαλείας είναι περιορισμένοι και η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να «ανάψει τη φωτιά» σε πιθανές συγκρούσεις στην περιοχή. Όπως προτείνεται από το Carnegie Endowment for International Peace, οι περισσότερες στρατηγικές συνεργασίες της Κίνας με το Ιράν περιορίζονται σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, αυτές θεωρούνται πιο ζωτικής σημασίας για το Πεκίνο. Η Κίνα επιθυμεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι στην αμερικανική επιρροή. Ωστόσο, η αυστηρή πολιτική της Κίνας για την πώληση όπλων στη Μόσχα σε σχέση με την Ουκρανία υποδηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει ρίσκα. Παράλληλα, η στάση της απέναντι στη Βόρεια Κορέα είναι προσεκτική, δείχνοντας μεν ανοχή αλλά και προσοχή απέναντι στις στρατηγικές του καθεστώτος.
Ο οικονομικός τομέας είναι επίσης σημαντικός για την Κίνα, η οποία εξαρτάται από το ιρανικό πετρέλαιο για σχεδόν το 10-15% των εισαγωγών αργού. Το Ιράν προσφέρει φτηνό πετρέλαιο, και μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει τους ενεργειακούς προμηθευτές της Κίνας. Εντούτοις, η Κίνα έχει επαρκή αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της για αρκετούς μήνες.
Καθώς η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να εμπλακεί σε ευρύτερες συγκρούσεις, παραμένει να δούμε αν οι κινήσεις της Κίνας θα είναι αρκετές για να αποδείξουν την επιρροή της στην περιοχή ή αν θα την καταστήσουν διπλωματικά αδύναμη. Οι πολιτικές κινήσεις וה στρατηγικές συμφωνίες, όπως η μεσολάβηση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δείχνουν ότι η Κίνα επιθυμεί να είναι παρούσα, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών παραμένει αμφίβολη.
Πηγή: kathimerini.gr