Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εκκινήσει επιθετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κύματος βομβαρδισμών στη Γάζα και χερσαίας εισβολής στο Λίβανο, γεγονός που αναγκάζει την Ουάσινγκτον να διευρύνει την προσοχή της προς τις εξελίξεις στη Μεσογειακή περιοχή. Η πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζεται συγκεχυμένη: αρχικά, η κυβέρνηση εξέφρασε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ εννέα μέρες αργότερα επέστρεψε στην υποστήριξη των επιθέσεων του Ισραήλ.
Οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ, βλέποντας την κατάσταση να επιδεινώνεται, καταβάλλουν πιέσεις για μεγαλύτερη συγκράτηση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για πιθανές αντιδράσεις των Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων εφόσον η ρητορική τους κλίνει υπέρ του Ισραήλ, μιας κατάστασης που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις εκλογές.
Επιπλέον, στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις σημείωσε την ανησυχία των ψηφοφόρων που μπορεί να αντιδρούν αρνητικά σε υποψηφίους που θεωρούν πως υποστηρίζουν το Ισραήλ σε πλήγματα κατά αμάχων.
Η αμερικανική κυβέρνηση, κατόπιν ανακοινώσεων που έγιναν για τις επιθέσεις του Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προέβη σε προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ρήξη με τον Νετανιάχου. Η ανησυχία για την πολιτική αυτοσχεδιασμού του Λευκού Οίκου είναι διευρυμένη, καθώς οι περισσότεροι αξιωματούχοι παραδέχονται πως η κατάσταση δεν δείχνει πιθανότητες συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο άμεσο μέλλον.
Η πλειονότητα των Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν για το θέμα, παρατηρούν πως η κατάσταση στην περιοχή προκαλεί ανησυχία και σκεπτικισμό, ενώ οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά την προεκλογική πορεία της Χάρις, ιδίως σε πολιτείες με μεγάλο πληθυσμό Αραβοαμερικανών.
Πηγή: kathimerini.gr