Η στρατηγική του Ισραήλ και οι επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή

Ο Γιόσι Μέκελμπεργκ, αναλυτής του Chatham House για τη Μέση Ανατολή, επισημαίνει ότι το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να μετατρέπει τις στρατιωτικές του επιτυχίες σε πολιτικά επιτεύγματα. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου φαίνεται ότι πιστεύει πως με περισσότερη στρατιωτική δράση ανοίγει τον δρόμο για μια ολοκληρωτική νίκη. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ, παρόλο που έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα από το Ισραήλ, μπορεί ακόμα να εκτοξεύσει ρουκέτες, αλλά η ικανότητα της να αποτελέσει σοβαρή απειλή έχει καταστεί αβέβαιη. Ο αναλυτής αναγνωρίζει ότι η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί σε επίπεδο επικοινωνίας και ηγεσίας, ενώ οι περισσότερες επιθέσεις τους αναχαιτίζονται αποτελεσματικά από το Ισραήλ.

Αναφορικά με το Ιράν, ο Μέκελμπεργκ θεωρεί ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, διατηρώντας μια στρατηγική υποστήριξης μέσω πληρεξουσίων. Κατά συνέπεια, το Ιράν προτιμά να προκαλεί πλήγματα μέσω άλλων οργανώσεων, όπως οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, χωρίς να εκτίθεται άμεσα. Ωστόσο, αν αισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει στη στρατιωτική πίεση του Ισραήλ, αυτό μπορεί να κινητοποιήσει μια πιο σοβαρή κατάσταση, με πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την αμερικανική στάση, δεν φαίνεται να υπάρχουν σαφείς “κόκκινες γραμμές” από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία υποστηρίζει τις ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ προσπαθεί να προωθήσει μια κατάπαυση του πυρός. Μια απόλυτη ευθυγράμμιση φαίνεται ότι ισχύει ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς σαφή στρατηγική για την τερμάτιση της κρίσης.

Αντικειμενικά, η Χεζμπολάχ θα πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε στήριξη από συμμάχους, κάτι που αφορά άμεσα και τη Χαμάς. Η επόμενη μέρα απαιτεί μια προσέγγιση που να επιδιώκει την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο είναι αβέβαιο αν το Ισραήλ συμβαδίζει με αυτήν την οπτική ή αν επιθυμεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις. Πηγή: kathimerini.gr