Η Στροφή Προς Ευρωπαϊκά Όπλα και οι Αντιφάσεις στην Ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Η στροφή πολλών Ευρωπαίων προς την ευρωπαϊκή αγορά αμυντικών εξοπλισμών, με προτίμηση σε οπλικά συστήματα ευρωπαϊκής κατασκευής, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον. Η Τζούλιαν Σμιθ, απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στο NATO, σε συνέντευξή της στον ιστοχώρο Politico, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την στρατηγική της Ε.Ε. να δίνει προτεραιότητα στην αγορά ευρωπαϊκών όπλων. Υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή δεν συνάδει πάντα με τις πιο οικονομικές και γρήγορες λύσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων στους τελικούς χρήστες.

Προβληματισμός υπάρχει και από χώρες όπως η Γαλλία, που ζητούν από την Ε.Ε. να γίνει στρατιωτικά αυτάρκης, ειδικά με την προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει, σύμφωνα με τη στρατηγική της για την Άμυνα, έως το 2030 οι χώρες της Ε.Ε. να δαπανούν το μισό από το ποσό που διαθέτουν για όπλα σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να αυξήσουν αυτό το ποσοστό στο 60% μέχρι το 2035.

Ωστόσο, εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Πολωνία διατηρούν αποστάσεις από την ευρωκεντρική προσέγγιση που προτείνει η Γαλλία. Κάποιοι υποστηρίζουν με επικριτική διάθεση ότι οι προθέσεις της Γαλλίας επικεντρώνονται στην προώθηση της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον όγκο και τον ρυθμό των παραδόσεων άλλων χωρών που κατασκευάζουν όπλα, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.

Η Τζούλιαν Σμιθ σημείωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το ότι η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος των βαρών για την άμυνα και την ασφάλεια. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πώς εξελίσσονται ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα πρέπει να αγοράζουν όπλα και αμυντικά συστήματα μόνο από την Ευρώπη, διερωτώμαστε: Δεδομένων των αναγκών και της αποφασιστικότητας των χωρών να προμηθεύονται τα καλύτερα προϊόντα στην καλύτερη τιμή, δεν θα θέλατε να επιτρέψετε στις χώρες να αναζητούν και πέρα από την Ε.Ε. για τα συστήματα που χρειάζονται στο χρονοδιάγραμμα που απαιτείται;».

Πηγή: kathimerini.gr