Οι εκλογές αυτές, οι οποίες διεξάγονται σήμερα, χαρακτηρίζονται ως υπαρξιακή μάχη που θα καθορίσει την κατεύθυνση της Γεωργίας: αν θα ενσωματωθεί που με τη Δύση ή θα επιστρέψει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Η ψηφοφορία αυτή φέρνει αντιμέτωπο το κυβερνών κόμμα, Γεωργιανό Όνειρο, που διαχειρίζεται την εξουσία από το 2012, με τέσσερα βασικά μπλοκ της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε ότι οι εκλογές συνιστούν μια «πολύ απλή επιλογή»: είτε η εκλογή μιας κυβέρνησης που θα υπηρετεί τον γεωργιανό λαό είτε η εκλογή ενός «πράκτορα μιας ξένης χώρας». Παράλληλα, η Ζουραμπισβίλι, αναφερόμενη στη σημασία αυτής της ημέρας, υποστήριξε ότι η νίκη θα ανήκει στη Γεωργία και το μέλλον της χώρας θα κριθεί σήμερα.
Η Γεωργία έχει ιστορικό πολιτικών εντάσεων, έχοντας χάσει εδάφη λόγω αυτονομιστών που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και υποστεί ρωσική εισβολή το 2008. Παρά την παραδοσιακά φιλοδυτική της κατεύθυνση, η εξωτερική πολιτική του Γεωργιανού Ονείρου έχει χαρακτηριστεί ότι έχει στραφεί πια προς τη Μόσχα, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Η μετακίνηση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης τεταμένη, με διάφορες πλευρές να δημοσιεύουν αντιφατικές δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας τις διαφορετικές προσδοκίες σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ενώ οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση αναφέρουν πιθανή απώλεια πλειοψηφίας από το Γεωργιανό Όνειρο, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος προαναγγέλλουν μια τεράστια νίκη.
Πηγή: kathimerini.gr