Η μεταναστευτική «υστερία» που παρατηρείται στην Ευρώπη ανησυχεί τις Βρυξέλλες, καθώς ιδρυτικά μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αναγκάζονται να λάβουν ακραία μέτρα, όπως η επαναφορά ελέγχων στα σύνορα και αιτήσεις για ρήτρα εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης. Αυτές οι κινήσεις υπονομεύουν βασικές αρχές της Ε.Ε. και ενδέχεται να καταστήσουν την εφαρμογή του νέου συμφώνου μετανάστευσης, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί το 2026, μια πρόκληση.
Η νέα Κομισιόν, υπό την ηγεσία του Αυστριακού Μάγκνους Μπρούνερ, φαίνεται να έχει σαφείς θέσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κάτι που αναγνωρίζεται ως ρεαλιστική προσέγγιση. Η Κομισιόν προγραμματίζει τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πίεση, γεγονός που θα καθορίσει το επίπεδο «αλληλεγγύης» που θα πρέπει να τηρείται από τα «27» κράτη μέλη.
Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Γερμανία και Ολλανδία φαίνεται να στοχεύουν στο να υιοθετήσουν το πρότυπο της Δανίας, η οποία είχε θεσπίσει νόμο σχετικά με την κατάσχεση είδους από πρόσφυγες. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές μάλλον δεν θα επιφέρουν άμεσες και δραστικές μεταστροφές. «Θα χρειαστεί χρόνος στην Ευρώπη να γίνει λιγότερο ελκυστική για τους μετανάστες», επισημαίνει.
Εν κατακλείδι, υπάρχει παραδοχή ότι το ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου έχει προσεγγίσει τα όριά του, και ότι η διαχείριση των ροών θα παραμείνει προκλητική. Η συνεχής αύξηση των αιτήσεων ασύλου και η φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία υποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πηγή: kathimerini.gr