Ο τυφώνας Ελίν έφτασε στο βορειοδυτικό τμήμα της Φλόριντας την Πέμπτη, κατατασσόμενος στην κατηγορία 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που έφταναν τα 225 χιλιόμετρα την ώρα. Παρά το γεγονός ότι εξασθένησε καθώς προχωρούσε, άφησε πίσω του μεγάλη καταστροφή.
Η αμερικανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης θα είναι μακροχρόνιες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την θλίψη του για τις απώλειες και την καταστροφή, ανακοινώνοντας ότι θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αυτή την εβδομάδα.
Οι υλικές ζημιές είναι επίσης εκτενείς. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA), οι υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές, περιλαμβανόμενων των δικτύων ύδρευσης και των επικοινωνιών. Στη Βόρεια Καρολίνα, κάποιες περιοχές είναι αδιάβατες και απαιτείται η μεταφορά με ελικόπτερα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρόι Κούπερ, ανέφερε ότι τέσσερις εθνικές οδοί έχουν κοπεί λόγω ζημιών στις γέφυρες.
Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει βοήθεια σε χιλιάδες πληγέντες. Απομένει σε ισχύ η προειδοποίηση για πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Βόρειας Καρολίνας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης, με τα συνεργεία να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω αποκλεισμένων δρόμων.
Στο Σίνταρ Κι, ένα μικρό νησί στη δυτική Φλόριντα, οι ζημιές είναι κυριολεκτικά οδυνηρές, με κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές. Ο Γκέιμπ Ντότι, εργαζόμενος εκεί, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι η ανοικοδόμηση θα απαιτήσει χρόνο.
Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας χαρακτήρισε τον τυφώνα Ελίν ως μία από τις χειρότερες καταιγίδες στη σύγχρονη ιστορία της πολιτείας. Στις προσπάθειες αποκατάστασης και ενίσχυσης των υποδομών συμμετέχει και ο στρατός, με σκοπό να βοηθηθούν οι πληγέντες κάτοικοι και να облегчιστούν οι συνέπειες της καταστροφής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει ελαττώσει τον χρόνο επανόδου των κυκλώνων, προκαλώντας έτσι ταχεία ενίσχυση καταιγίδων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη θέρμανση των θαλασσών, ενδέχεται να έχει συμβάλλει στην αυξημένη ένταση των φυσικών φαινομένων.
Πηγή: kathimerini.gr