Η φυγή του Γκρούεφσκι είχε οργανωθεί με τη βοήθεια του Ορμπαν, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της ουγγρικής πρεσβείας στα Σκόπια. Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία του Γκρούεφσκι και έδωσε εντολή στις σερβικές μυστικές υπηρεσίες να αδιαφορήσουν κατά τη διαδρομή του προς την Ουγγαρία.
Ο Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του στη FYROM, είχε εισάγει πολλά στοιχεία από το ουγγρικό πολιτικό μοντέλο: τον έλεγχο των ΜΜΕ, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, τις πολιτικές διώξεις και τον εθνικολαϊκιστικό λόγο. Τα Σκόπια είχαν γίνει προγεφύρωμα των πολιτικών του Ορμπαν στην περιοχή. Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο Ορμπαν επανεμφανίστηκε, προσφέροντας μάλιστα ένα δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η φιλοξενία του Ορμπαν στα Σκόπια ήταν φορτωμένη με συμβολισμό, καθώς πέρα από το δάνειο, προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει στη Βουλγαρία για την άρση του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Παρόλα αυτά, η βουλγαρική κυβέρνηση αντέτεινε αμέσως, δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται παρέμβαση από τον Ορμπαν.
Ο Ορμπαν, μετά την αποτυχία του προγράμματος «Βίσεγκραντ», επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του στα Βαλκάνια, μέσω της αγοράς ΜΜΕ και κρυφών χρηματοδοτήσεων. Εν τούτοις, η τύχη του Γκρούεφσκι παραμένει μυστική, καθώς παρά τις φήμες για την κρυφή του δράση, οι πολιτικοί του φίλοι πιστεύουν ότι συνεχίζει να επηρεάζει την πολιτική σκηνή του τόπου του από το παρασκήνιο.
Πηγή: kathimerini.gr