Οι Ανοσολογικές Διαφορές Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στην Αντίληψη της Ασθένειας

Σύμφωνα με το λεξικό του Κέμπριτζ, η «ανδρική γρίπη» αναφέρεται σε μια κατάσταση, όπως το κρυολόγημα, για την οποία οι άνδρες συχνά εκφράζουν υπερβολικούς δι-‘πλωτισμούς και την παρουσιάζουν ως πιο σοβαρή απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Το Urban Dictionary προσθέτει χιουμοριστικά ότι αυτή η κατάσταση είναι «πιο επώδυνη από τον τοκετό». Παρόλο που η «ανδρική γρίπη» είναι ένα φαινόμενο ευρέως σατιριζόμενο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει αλήθεια πίσω από αυτό το αστείο, καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται να βιώνουν τις επιπτώσεις μιας λοίμωξης με διαφορετικό τρόπο.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές λοιμώξεις από ό,τι οι γυναίκες. Αυτή η τάση φάνηκε κατά την πανδημία της COVID-19, όπου οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας. Παρόμοια παρατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης το 1918, όπου οι άνδρες υπήρξαν οι πιο επηρεαζόμενοι.

Αναφορικά με τις διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι γυναίκες τείνουν να έχουν ταχύτερη αντίδραση σε λοιμώξεις. Οταν το ανοσοποιητικό τους ανιχνεύει μια απειλή, απελευθερώνει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες και παράγει περισσότερα αντισώματα. Αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες συχνά αναφέρουν πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υγιείς νεαροί ενήλικες μολύνθηκαν σκόπιμα με τον ιό της γρίπης, οι γυναίκες ανέφεραν πιο έντονα συμπτώματα και μεγαλύτερη αίσθηση δυσφορίας από τους άνδρες.

Η εξήγηση των διαφορών αυτών περιλαμβάνει και γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Πολλές σχετικές γενετικές συνιστώσες βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο είναι διπλό στους θηλυκούς οργανισμούς. Επίσης, οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού, με την τεστοστερόνη να καταστέλλει ορισμένες λειτουργίες του και τα οιστρογόνα να τις ενισχύουν.

Επιπλέον, οι άνδρες είναι συχνά λιγότερο προσεκτικοί στην πρόληψη ασθενειών και μπορεί να είναι πιο απρόθυμοι να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτή η συμπεριφορά επιδεινώνει την κατάσταση όταν αναπτύσσονται λοιμώξεις. Συνολικά, η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε μεταλοιμώδη σύνδρομα, όπως το long COVID.

Ανεξαρτήτως φύλου, η ασθένεια είναι δύσκολη για όλους. Αν κάποιος στο περιβάλλον σας παραπονιέται για την υγεία του, είναι καλό να ενθαρρύνετε τη συμβουλή ενός γιατρού, αντί να υποτιμήσετε την ανησυχία του.

Πηγή: kathimerini.gr