Ο Λίχτμαν επισημαίνει ότι τα ντιμπέιτ δεν τον απασχολούν ιδιαίτερα, καθώς οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια ανατροπή στην εκτίμηση της κοινής γνώμης. Συγκρίνοντας τις απόψεις πριν και μετά το πρώτο ντιμπέιτ, αναφέρει ότι ενώ αρχικά το 67% θεωρούσε νικητή τον Τραμπ, αργότερα οι δημοσκοπήσεις του CNN έδειξαν τη Χάρις να προηγείται με 63%.
Το μοντέλο του, που ονομάζεται «τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο», αξιοποιεί τη λειτουργία του συστήματος των αμερικανικών εκλογών. Όπως εξηγεί, ορισμένα «κλειδιά» που χάνει η Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνουν το «κλειδί των ενδιάμεσων εκλογών» και το «κλειδί της επανεκλογής». Αυτό συμβαίνει διότι οι Δημοκρατικοί έχασαν έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και ο εν ενεργεία πρόεδρος δεν είναι υποψήφιος.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει χάσει το “κλειδί της αποφυγής μιας αποτυχίας στην εξωτερική πολιτική”, καθώς η κατάσταση στη Γάζα είναι σοβαρή», συνεχίζει ο Λίχτμαν. Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο Μπάιντεν έχει καταφέρει να συντονίσει τη Δύση στην υποστήριξη της Ουκρανίας, που αποτελεί επιτυχία για την εξωτερική πολιτική του.
Σύμφωνα με το μοντέλο του, η Χάρις απουσιάζει από δύο «κλειδιά» που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε νίκη και τις θέτει σε θέση ήττας εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη.
Ο Λίχτμαν σχεδιάζει τον αντίκτυπο του «τρίτου κόμματος», επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ προς τον Τραμπ δεν επηρεάζει σημαντικά την εκλογική διαδικασία, καθώς οι τρίτοι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 10% της ψηφοφορίας για να έχουν πραγματική επιρροή.
Καταλήγοντας, ο Λίχτμαν εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία τους, αναγνωρίζοντας τη διαφορά της Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Πηγή: kathimerini.gr