Η Ιταλία έχει γνωστοποιήσει ότι έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής στην Αλβανία για αυτόν τον σκοπό. Το σχέδιο στοχεύει να μειώσει τις παράτυπες αφίξεις στην Ιταλία, αλλά έχει προκαλέσει επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι περιορίζει τα δικαιώματα των μεταναστών.
Η ομάδα των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία αποτελείται από 10 άτομα από το Μπαγκλαντές και 6 Αιγύπτιους, οι οποίοι εντοπίστηκαν πρόσφατα σε σκάφη που αποπλέυσαν από τη Λιβύη. Στο νέο κέντρο υποδοχής που είναι διακοσμημένο με ιταλικές και ευρωπαϊκές σημαίες, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε, φέρνοντας πανό που καταδίκαζαν την κατάσταση.
Μετά την επεξεργασία τους στο Σενγκίν, οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο χωριό Γκτζαντέρ, όπου θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθούν τα έγγραφά τους. Αν το αίτημά τους για άσυλο εγκριθεί, θα μεταφερθούν στην Ιταλία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Η Ιταλία έχει ορίσει ανώτατο αριθμό 3.000 μεταναστών που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αλβανία, με στόχο να μη στείλει περισσότερους από 36.000 μετανάστες ετησίως. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μόνο «μη ευάλωτοι» άνδρες που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η χώρα της μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση από την Ευρώπη σε ζητήματα μετανάστευσης έχει οδηγήσει αρκετά κράτη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές, όπως η Γερμανία και η Πολωνία.
Πηγή: kathimerini.gr