Πολλοί από τους τουρίστες προήλθαν από τη Βρετανία, με 4,17 εκατομμύρια επισκέπτες, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (3,75 εκατ.), τη Γερμανία (2,49 εκατ.) και την Ιταλία (1,35 εκατ.). Επιπλέον, ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών αυξήθηκε κατά 13%, φτάνοντας τους 850.000. Στο σύνολο των πρώτων οκτώ μηνών του χρόνου, η Ισπανία υποδέχτηκε 64,8 εκατομμύρια τουρίστες, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ.
Ωστόσο, η ροή αυτή τουριστών δεν ήρθε χωρίς συνέπειες. Παρά τις ευεργετικές οικονομικές επιδράσεις -όπως τα έσοδα που αυξήθηκαν κατά 17,6% φτάνοντας τα 86,7 δισ. ευρώ- οι Ισπανοί πολίτες αντέτειναν τις ανησυχίες τους για τις υποδομές, την ηχορύπανση και τις αυξήσεις στα ενοίκια λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα, κυρίως σε περιοχές όπως η Βαρκελώνη, η Μάλαγα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα Κανάρια Νησιά, κατέστησαν σαφές ότι η τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί επίσης προκλήσεις.
Η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης ανακοίνωσε σχέδια για την κατάργηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τουρίστες μέχρι το 2029, προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών. Η Ισπανία παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σχετίζονται στενά με την επιτυχία της στον τομέα του τουρισμού. Πηγή: kathimerini.gr