Με τη κοινή δήλωση επισημαίνονται τρία καίρια επιτεύγματα: η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και μια ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη της πολυμέρειας. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές θα διευρύνουν τις σχέσεις τους σε έξι βασικούς τομείς: εμπόριο, επενδύσεις, διασυνδεσιμότητα (τηλεπικοινωνίες, ψηφιακές τεχνολογίες), ενέργεια, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και κοινές ανθρωπιστικές δράσεις.
Ένα κρίσιμο σημείο της δήλωσης αφορά τη συνεργασία στην ενέργεια. Το κείμενο τονίζει τη στρατηγική σημασία της αλληλοβοήθειας στις αξιόπιστες και βιώσιμες ενεργειακές αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προμηθευτών και να μειωθεί η μεταβλητότητα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η σημασία της ενεργειακής μετάβασης.
Δεν παραλείφθηκε να αναγνωριστεί ότι, παρ’ όλη την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε διάφορους άλλους τομείς. Ωστόσο, επισημάνθηκαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν οι δύο πλευρές για ορισμένα ζητήματα, όπως οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Κόμβο στη συζήτηση αποτέλεσαν οι τρέχουσες κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τον σεβασμό τους προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, καθώς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο, με έμφαση στη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Τέλος, τονίστηκε ότι η αναγκαία πολιτική λύση για τη σταθερότητα στην περιοχή θα πρέπει να βασίζεται σε μια συμφωνία δύο κρατών, με ασφάλεια και αναγνωρισμένα σύνορα για το Παλαιστινιακό και το Ισραηλινό κράτος.
Πηγή: kathimerini.gr