Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιέγραψε τη συνεδρίαση ως ιδιαίτερα σημαντική, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ομιλία του προεδρεύοντος. Ανέφερε επίσης ότι οι λεπτομέρειες που θα συζητηθούν θα είναι «άκρως απόρρητες».
Μέχρι σήμερα, ο πόλεμος της Ουκρανίας, που συνεχίζεται για 2,5 χρόνια, έχει οδηγήσει στη χειρότερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις είχαν πλησιάσει επικίνδυνα στον πυρηνικό πόλεμο. Ο Πούτιν, που κατέχει τον κύριο ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το εκτενές πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, εξετάζει τις προεκτάσεις της απόφασης που ενδέχεται να πάρει, αν η Δύση προχωρήσει στη στήριξη της Ουκρανίας για τέτοιες στρατηγικές ενέργειες.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Δύσης να επιτρέψει στην Ουκρανία να προχωρήσει σε στρατιωτικές δράσεις θα ισοδυναμούσε με άμεση εμπλοκή σε πόλεμο με τη Ρωσία, και επεσήμανε ότι η χώρα του θα αναγκαζόταν να πάρει «κατάλληλες αποφάσεις».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει από τους συμμάχους του να του δώσουν πρόσβαση σε δυτικούς πυραύλους, όπως οι αμερικανικοί ATACMS και οι βρετανικοί Storm Shadows, με στόχο να περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να εξαπολύει επιθέσεις.
Η Ρωσία διατηρεί το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, και σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν το 88% των παγκόσμιων πυρηνικών κεφαλών.
Πηγή: kathimerini.gr