Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως την πρώτη χώρα της G7 που προχωρά σε αυτή τη μετάβαση. Στον αντίποδα, άλλες χώρες της G7 έχουν παρουσιάσει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα: η Ιταλία το 2025, η Γαλλία το 2027, ο Καναδάς το 2030, και η Γερμανία το 2038, ενώ η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο του σταθμού «σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής», αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για «ένα νέο αιώνα» που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της πράσινης ενέργειας. Ο σταθμός αναμένεται να διαλυθεί πλήρως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με σκοπό στο μέλλον να δημιουργηθεί μια «τεχνολογική και ενεργειακή ζώνη χωρίς άνθρακα» στην περιοχή.
Ο άνθρακας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου από τον 19ο αιώνα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με σχεδόν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να προέρχεται από αυτόν τη δεκαετία του 1980. Από τότε, οι ρυθμοί μειώθηκαν δραματικά: 38% το 2013, 5% το 2018 και μόλις 1% το 2022.
Για να αντικατασταθεί ο άνθρακας, οι βρετανικές αρχές στράφηκαν στο φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται λιγότερο ρυπογόνο και κάλυψε το 2023 περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρισμού. Επίσης, η αιολική ενέργεια έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, παρέχοντας το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ η πυρηνική ενέργεια φτάνει περίπου το 13%.
«Πλέον, ο ρόλος του άνθρακα είναι μια θύμηση του παρελθόντος», δήλωσε ο Τόνι Μπόσγουορθ από τη μη κυβερνητική οργάνωση Φίλοι της Γης. «Η προτεραιότητά μας πλέον είναι να μειώσουμε τη χρήση του φυσικού αερίου, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Από την πλευρά του, ο Νταγκ Παρ της Greenpeace UK τόνισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος».
Πηγή: kathimerini.gr