Αρμονία Γεύσεων: Τυρί και Κρασί από την Κρήτη

Στην Κρήτη, η σύνθεση των γεύσεων αναδεικνύει τη σημασία του terroir, όπου τα προϊόντα που προέρχονται από τον ίδιο τόπο συνδυάζονται εξαιρετικά. Ένα από τα πιο ταιριαστά προϊόντα είναι η γλυκιά, νεαρή λιπαρή γραβιέρα, η οποία προέρχεται από πλούσιο γάλα και συχνά έχει έναν ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Αυτή η γραβιέρα συνδυάζεται ιδανικά με την τοπική ποικιλία Βιδιανό, αλλά και με τα περισσότερα κρασιά του νησιού, όπως τα αρωματικά λευκά δεξαμενής, συμπεριλαμβανομένων των Μοσχάτο Σπίνας και Βηλάνα, καθώς και με κόκκινα κρασιά σε χαρμάνι ή single vineyard.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε παλαιωμένα τυριά, όπως μια γραβιέρα 12 μηνών και άνω, είναι υπέροχα σε συνδυασμό με βαρελάτα ερυθρά κρασιά, όπως το δημοφιλές κρητικό blend Κοτσιφάλι-Syrah ή ένα 100% Μανδηλάρι. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το αφρώδες Ρωμέικο ή ένα αφρώδες Βιδιανό με ένα πιάτο που περιλαμβάνει στάκα και αυγά, ή να δοκιμάσετε το κρεμώδες, υπόξινο ξύγαλο πάνω σε φέτα χωριάτικου ψωμιού.

Για να επιτύχετε μια αρμονική γευστική σύνθεση, είναι σημαντικό το τυρί και το κρασί να έχουν την ίδια ένταση. Αν πάλι προτιμάτε μια γευστική αντίθεση, μπορείτε να συνδυάσετε τα πιο funky τυριά, όπως το τουλουμοτύρι, το σπιτικό τυροζουλάκι ή ακόμα και το ξηρό ανθότυρο, με ένα επιδόρπιο κρασί.

Πηγή: kathimerini.gr