Ο Κωνσταντίνος Α’ και η Ιστορία της Ελληνικής Επικαιρότητας

Γεννήθηκε το 1868 στο Τατόι και από πολύ νωρίς συνδέθηκε με τη Μεγάλη Ιδέα και τον μύθο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Ως αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού, διακρίθηκε κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Γεωργίου Α’, ορκίστηκε βασιλιάς τον Μάρτιο του 1913 και πολλοί τον ονόμασαν «Κωνσταντίνο ΙΒ΄», υποδηλώνοντας τη συνέχεια της δυναστείας.

Ο Κωνσταντίνος Α’ αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις στην πολυτάραχη ιστορία της Ελλάδας, όπως ο ατυχή Ελληνοτουρκικός Πόλεμος το 1897 και το Κίνημα του Γουδή, που επηρέασαν τη μετέπειτα πορεία της χώρας. Πολλοί αναρωτιούνται αν ήταν όντως Γερμανόφιλος και ποιες ήταν οι σχέσεις του με άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς. Επίσης, η συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ένα καίριο ζήτημα, το οποίο οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό.

Μετά την αποπομπή του, ο Κωνσταντίνος Α’ επέστρεψε στον θρόνο το 1920 ως αρχιστράτηγος, λίγους μήνες πριν τη Μικρασιατική Εκστρατεία, και βίωσε τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακολουθούμενη από τη δεύτερη εξορία του έως τον θάνατό του. Παράλληλα, ενδυνάμωσε τις οικογενειακές του σχέσεις και διατηρούσε έναν έντονο έρωτα με την Πάολα.

Η ζωή και οι ιστορικές στιγμές του Κωνσταντίνου Α’ αναλύονται εις βάθος στον τρίτο τόμο της σειράς «Η εποχή των βασιλέων», ο οποίος κυκλοφορεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή». Τα συγγραφικά κείμενα του τόμου περιλαμβάνουν τις υπογραφές διάσημων ιστορικών.

Πηγή: kathimerini.gr