Η νέα έκθεση του Χιου Λοκ στο Βρετανικό Μουσείο και τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η ιδέα για την έκθεση “What have we here” του Βρετανο-Γουινέζου εικαστικού Χιου Λοκ προέκυψε μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης. Σε συνέντευξή του στον Guardian, δήλωσε: «Περπατούσα και σκεφτόμουν ότι αυτό είναι το πιο πολιτικό μουσείο που έχω δει». Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ο Λοκ σχεδίασε την έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί αύριο και θα αναδείξει τεχνουργήματα από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, προερχόμενα από την Αφρική, την Ινδία και την Καραϊβική.

Τα εκθέματα συμπεριλαμβάνουν αντικείμενα από αφρικανικούς πολιτισμούς, τα οποία βρέθηκαν στις συλλογές του μουσείου, καθώς και λάφυρα πολέμου, τοποθετημένα δίπλα σε δημιουργίες του καλλιτέχνη και σημειώσεις. Ο Λοκ αναφέρει ότι «Υπάρχουν όρια σε όσα μπορούν να γίνουν», αναφερόμενος στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χωρίς να αναφέρεται ρητά στο ζήτημα.

Ολόκληρη η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να παραπέμπει σε κιβώτια συσκευασίας, αντανακλώντας τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης αντικειμένων. Στην αίθουσα Enlightenment Gallery, υπάρχει μια σχεδόν κρυφή πόρτα, η οποία δεν έχει ανοίξει ποτέ στην ιστορία του μουσείου. Παραμένοντας συμβολικά ανοιχτή κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τρεις φιγούρες θα «εισβάλλουν» στον χώρο, με ηγέτη τους ένα γλυπτό μικρού παιδιού, ντυμένου με κουρέλια, που καλεί τους υπαίθριους επισκέπτες να εξερευνήσουν το μυστικό δωμάτιο.

Η κύρια εγκατάσταση της έκθεσης θα είναι το έργο «The watchers», μια σειρά από 11 γλυπτά του Λοκ, τοποθετημένα με τρόπο που φαίνεται ότι παρακολουθούν τους επισκέπτες. Η έκθεση φαίνεται επηρεασμένη από τη συζήτηση για τον επαναπατρισμό αντικειμένων άλλων πολιτισμών και εξετάζει το κατά πόσον αυτό θα ήταν εφικτό. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως και τις 9 Φεβρουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr