Αντίθετα, 2.756 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), ενώ 117 απορρίφθηκαν σιωπηρά λόγω μη έκδοσης απόφασης εντός 120 ημερών. Παράλληλα, 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων. Για τους φορολογούμενους που δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, με το 40,65% των περιπτώσεων να καταλήγει εκεί.
Τα δεδομένα της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι, από το 2013 έως τον Αύγουστο του 2024, έχουν υποβληθεί 92.670 ενδικοφαείς προσφυγές, εκ των οποίων οι 88.605 έχουν εξεταστεί. Σε 21.859 περιπτώσεις η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, προσφέροντας θετική έκβαση σε περίπου 25% των υποθέσεων. Σημειώνεται ότι συνολικά 35.671 υποθέσεις φορολογικών διαφορών έχουν φτάσει στα δικαστήρια.
Ένα από τα θετικά της διαδικασίας είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των προσφυγών, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους να καταθέσουν τα αιτήματά τους για λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης Taxisnet.
Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στην εισπραξιμότητα των κύριων φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ), η οποία ανέρχεται στο 82%.
Πηγή: kathimerini.gr