Αναταραχή στον Τεχνολογικό Τομέα των ΗΠΑ από τις Κινεζικές Επενδύσεις και τις Έρευνες του FBI

Πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Κινέζος επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Σαν Σιανγκσουάνγκ, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Hone Capital, διεκδίκησε ότι δημιουργούσε «απευθείας σιδηροδρομική γραμμή» για τη μεταφορά της ξένης υψηλής τεχνολογίας στη χώρα του. Με τη στήριξη επενδύσεων που άγγιξαν τα 10 δισ. δολάρια, κατόρθωσε να αποκτήσει μερίδια σε περίπου 400 αμερικανικές νεοφυείς εταιρείες που αναπτύσσουν στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, οι δραστηριότητές του έχουν προσελκύσει την προσοχή του FBI, το οποίο διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει αν έχει υπάρξει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας στην Κίνα, γεγονός που θα αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι αρχές εστιάζουν στις εταιρείες του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Hone Capital, οι οποίες έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος, ιδιαίτερα στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας.

Η ανησυχία για την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα του Σαν εντάθηκε λόγω του γεγονότος ότι είναι πρώην δημόσιος υπάλληλος και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ειδικότερα, οι αμερικανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η δικτύωσή του και η ισχύς του έχουν αναπτυχθεί σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι τεταμένες.

Η Hone Capital είχε καταφέρει, μέσω της συνεργασίας της με την AngelList το 2015, να διασφαλίσει πρόσβαση σε έναν πακτωλό επενδυτικών ευκαιριών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2015-2017, οι κινεζικές επενδύσεις στις αμερικανικές νεοφυείς εταιρείες ανήλθαν σε 4 δισ. δολάρια, με το 13% του ξένου κεφαλαίου στην αμερικανική αγορά να προέρχεται από την Κίνα. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε αμέσως μετά το 2018, καθώς η Σίλικον Βάλεϊ άρχισε να γίνεται πιο καχύποπτη απέναντι στην Κίνα.

Η αρχή των ερευνών σε σχέση με την Hone Capital και τον Σαν πραγματοποιήθηκε καθώς οι αμερικανικές αρχές ανησυχούσαν ότι οι Κινέζοι επενδυτές μας ενδιαφέρονταν περισσότερο για την τεχνολογία των αμερικανικών νεοφυών παρά για τις οικονομικές αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτού του κλίματος, ο Σαν και η εταιρεία του, CSC, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη ρύθμιση εκ μέρους των κινεζικών αρχών, που τους απέκλεισαν από τα χρηματιστήρια της χώρας, κατηγορώντας τους για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί αξιών.

Πηγή: kathimerini.gr