Τα μόνα πραγματικά οφέλη του εμπορικού πολέμου φάνηκαν σε χώρες στις οποίες οι κινεζικές εταιρείες μετέφεραν την παραγωγή τους, κυρίως στο Βιετνάμ. Μέσα στην ίδια πενταετία, οι κινέζικες επενδύσεις στο Βιετνάμ σχεδόν διπλασιάστηκαν, και οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 75%, φτάνοντας τα 147 δισ. δολάρια. Κατά την ίδια διάρκεια, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Βιετνάμ σχεδόν τριπλασιάστηκαν, στα 136 δισ. δολάρια, με τις κινεζικές εταιρείες να χρησιμοποιούν το Βιετνάμ ως «αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια» προς την αμερικανική αγορά.
Για να ανατρέψει η επόμενη κυβέρνηση αυτήν την πορεία ήττας, θα πρέπει να επαναξιολογήσει τη στρατηγική των δασμών. Η προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προϊόντων της Κίνας θα πρέπει να εστιάσει στη βελτίωση του ανταγωνισμού, αντί να επικεντρώνεται μόνο στο μπλοκάρισμα. Σε τομείς όπου οι Κινέζοι είναι ηγέτες στην τεχνολογία, όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και οι μπαταρίες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την Κίνα και να επιδιώξουν την καινοτομία.
Η εμπειρία από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας αποδεικνύει ότι αυτή η στρατηγική δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και συχνά ωφελεί τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή έχει στερήσει από τις ΗΠΑ σημαντική τεχνογνωσία που συχνά αναπτύσσεται με την υποστήριξη αμερικανικών εταιρειών. Πηγή: kathimerini.gr