Πρόσφατα, η εταιρεία Arkham Intelligence αποκάλυψε ότι το Μπουτάν κατέχει 13.011 bitcoin μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Druk Holdings. Αυτή η ποσότητα είναι διπλάσια από εκείνη που έχει το Ελ Σαλβαδόρ, που είναι γνωστό ως η «πρωτεύουσα» των κρυπτονομισμάτων, και αντιπροσωπεύει ένα αξιόλογο ποσό περίπου 780 εκατ. δολαρίων για τη χώρα, που έχει πληθυσμό γύρω στις 780.000 κατοίκους.
Αντίθετα με άλλες χώρες, τα bitcoin του Μπουτάν δεν προέρχονται από κατασχέσεις, αλλά είναι προϊόν εξόρυξης (mining), με τις δραστηριότητες αυτές να έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο του 2023. Εκτός από τα bitcoin, οι αρχές κατέχουν επίσης ethereum, 3 εκατ. δολάρια σε BNB και 20.000 δολάρια στην πλατφόρμα blockchain Polygon.
Βέβαια, η επενδυτική στρατηγική της χώρας επεκτείνεται πέρα από τα κρυπτονομίσματα, με επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια και τεχνολογία, όπως drones και data centers, καθώς και ορυχεία για εξορύξεις. Σε αντίθεση με το Ελ Σαλβαδόρ, όπου υπήρξαν αντιδράσεις για τις κρατικές επενδύσεις σε bitcoin, η κοινή γνώμη στο Μπουτάν φαίνεται να υποδέχεται πιο θετικά αυτές τις κινήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα φοιτητών που δημοσιεύθηκε στο Universal Journal of Financial Economics.
Η αλλαγή στην προοπτική της χώρας αποτυπώνεται στην ιστορική δήλωση του τέταρτου μονάρχη του Μπουτάν, Jigme Singye Wangchuck, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «η ακαθάριστη εθνική ευτυχία είναι πιο σημαντική από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν». Αυτό δείχνει ότι το Μπουτάν παραδοσιακά επικεντρωνόταν σε πνευματικές αξίες, αν και τώρα φαίνεται να αλλάζει αυτήν την ισορροπία προκειμένου να εξελιχθεί οικονομικά.
Πηγή: kathimerini.gr