Διευκολύνσεις για την Αποστολή και Διατήρηση Εμπορευμάτων σε Άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7Α στον Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), έχουν εισαχθεί διευκολύνσεις για την αποστολή και διατήρηση αποθεμάτων προϊόντων ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι εν λόγω διευκολύνσεις περιλαμβάνουν τη μη υποχρέωση του κατόχου των αποθεμάτων να αποκτήσει ΑΦΜ – ΦΠΑ στο κράτος υποδοχής, καθώς και την απουσία δηλωτικών υποχρεώσεων και φορολογικών υποχρεώσεων στις μελλοντικές εγχώριες παραδόσεις στο συγκεκριμένο κράτος. Αυτές οι διατάξεις ισχύουν και για κοινοτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν αποθέματα στην Ελλάδα.

Για την εφαρμογή αυτής της απλοποίησης, απαιτείται τα αποθέματα να αποστέλλονται σε έναν συγκεκριμένο παραλήπτη με τον οποίο υπάρχει συμφωνία. Ο παραλήπτης αυτός πρέπει να διαθέτει ΑΦΜ – ΦΠΑ στο κράτος άφιξης των αποθεμάτων και η πώληση των αποθεμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την άφιξή τους (γνωστό ως “call-off stock”). Οι παραλήπτες θα διατηρούν προμήθεια απόθεματος που δεν τους ανήκει, καθώς η κυριότητα δεν μεταβιβάζεται μέχρι την πώληση σε τρίτο πρόσωπο.

Πριν την εφαρμογή αυτής της διάταξης, αν μια επιχείρηση μετέφερε αγαθά σε άλλο κράτος μέλος για δημιουργία αποθέματος για συγκεκριμένο πελάτη, θεωρούνταν υποχρεωτική η διενέργεια ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών απαλλαγμένης από ΦΠΑ από το κράτος αναχώρησης και ενδοκοινοτικής απόκτησης στο κράτος άφιξης, με συνέπεια την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ – ΦΠΑ στη χώρα αυτή και την υποβολή σχετικών δηλώσεων.

Η νέα ρύθμιση σημαίνει πως όταν μια επιχείρηση μεταφέρει αγαθά σε άλλο κράτος μέλος για να δημιουργήσει απόθεμα για συγκεκριμένο αγοραστή, δεν θεωρείται ούτε ότι διενεργεί ενδοκοινοτική παράδοση κατά την μεταφορά, ούτε ότι αποκτά αγαθά στο κράτος αυτό. Η ενδοκοινοτική παράδοση και απόκτηση θεωρείται ότι συντελείται την στιγμή που ο πελάτης αναλαμβάνει και μεταπωλεί τα αγαθά.

Για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση από τις φορολογικές αρχές, ο αποστολέας και ο παραλήπτης οφείλουν να τηρούν ειδικό βιβλίο καταχώρισής των αποθεμάτων και των μεταβολών τους. Ο κύριος των αγαθών θα δηλώνει τον ΑΦΜ – ΦΠΑ του παραλήπτη στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων.

Εάν η διάθεση των αγαθών δεν ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, αυτό θεωρείται ότι συντελείται παράδοση των αγαθών και θα χρειαστεί να αποκτηθεί ΑΦΜ – ΦΠΑ για τη συμμόρφωση με τις γενικές διατάξεις του ΦΠΑ. Ωστόσο, αν τα αγαθά επιστραφούν στο κράτος από όπου απεστάλησαν, τότε οι προηγούμενες διαδικασίες δεν θα ισχύουν.

Για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων, έχει εκδοθεί η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε 2019/2022, η οποία παρέχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία, την τήρηση του ειδικού βιβλίου και τη συμπλήρωση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα των ενδοκοινοτικών παραδόσεων.

Πηγή: kathimerini.gr