Η Google και οι Ανησυχίες για την Αντιμονοπωλιακή Πολιτική στις ΗΠΑ

Οι επενδυτές στη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, καλούνται να αξιολογήσουν τις πιθανότητες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πρόσφατες νομικές προκλήσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ανοίξει μια νέα φάση για τον τεχνολογικό κολοσσό, προτείνοντας ποικιλία λύσεων για τις κατηγορίες αντιανταγωνιστικών πρακτικών, περιλαμβάνοντας ακόμη και τη διάσπαση της εταιρείας. Η Google, με αξία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ως προς τα έσοδά της από την αναζήτηση, γνωστή και ως “αγελάδα για άρμεγμα”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις συνιστούν πάνω από το 50% της επιχειρηματικής παραγωγής της εταιρείας, με τη Barclays να εκτιμά ότι ειδικά πάνω από το ένα τρίτο αυτών προέρχεται από συμφωνίες που σχετίζονται με την Apple, η οποία παρέχει ευνοϊκή προεπιλογή για τη Google στις συσκευές iPhone. Εάν αφαιρεθούν τα ποσά που καταβάλλει η Google στην Apple, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα για το επόμενο έτος κατά περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που θα αγγίξει περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια λειτουργικών κερδών.

Οι αμερικανικές αρχές προσδιορίζουν σειρά “λύσεων” που μπορεί να περιλαμβάνουν απαγορεύσεις συμφωνιών και διάσπαση μονάδων της εταιρείας, όπως το λειτουργικό σύστημα Android. Σημαντικά, μία δικαστική απόφαση του Αυγούστου, που επιβεβαίωσε παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, έχει πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις.

Η Google δεν απειλείται μόνο από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και η Epic Games, κατασκευάστρια του Fortnite, έχει πετύχει μια δικαστική νίκη που απαιτεί προσαρμογές στην επιχειρηματική πρακτική της εταιρείας. Η Epic ισχυρίζεται ότι η Google είχε κέρδη 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 από τη συνεργασία τους, υπονοώντας ότι οι επιπτώσεις από αυτή τη διαμάχη θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Google πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και είναι απίθανο να υπάρξει συνολική άμεση ζημιά, το συνολικό ποσό που διακυβεύεται ανέρχεται σχεδόν σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικής αξίας. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μέρος της λεγόμενης “αντιμονοπωλιακής ρουλέτας”, όπου πολλοί παράγοντες μπορεί να επιδράσουν στις προοπτικές της Google.

Πηγή: kathimerini.gr