Η Νέα Γεωπολιτική Τάξη και οι Διεθνείς Σχέσεις στην Σύγχρονη Εποχή

Η παγκόσμια στρατηγική και οικονομική πραγματικότητα γνωρίζει σημαντικές μεταβολές, καθώς ο αριθμός των κέντρων εξουσίας αυξάνεται. Οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πολίτες επιλέγουν ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις, αντικατοπτρίζουν αυτή την κατάσταση. Η ιστορία μας δείχνει πόσο εύκολα φίλοι γίνονται εχθροί και το αντίστροφο, καθώς τα εθνικά συμφέροντα συνεχώς μεταβάλλονται. Ενδεικτική είναι η ιστορική επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, μόλις δύο χρόνια πριν την αποδοχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Μέσα στο νέο αυτό σκηνικό, η «Ομάδα των Επτά» (G7), που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της, κυρίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η G7 επέβαλε ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και κυρώσεις σε εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Παράλληλα, έχει εκφράσει κοινή στάση απέναντι στην Κίνα, καταδικάζοντας τις πρακτικές της που επηρεάζουν αρνητικά τον παγκόσμιο εμπορικό ιστό.

Αντίστοιχα, οι αναδυόμενες οικονομίες BRICS, που ιδρύθηκαν αρχικά το 2001 με την Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, έχουν αναδειχθεί σε μια σημαντική δύναμη. Η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2010, και οι τελευταίες επεκτάσεις περιλάμβαναν χώρες όπως το Ιράν και η Αιθιοπία. Ο στόχος τους είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή και να συνεργαστούν οικονομικά, παρά τις μεταξύ τους εντάσεις. Μάλιστα, οι BRICS έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική στήριξη σε έκτακτες καταστάσεις.

Ωστόσο, η Κίνα γίνεται αντικείμενο προστατευτισμού από τα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν αυστηρά μέτρα ελέγχου στις εξαγωγές ημιαγωγών, μια πολιτική που θυμίζει τις πιέσεις στις οποίες υποβλήθηκε η ιαπωνική βιομηχανία τη δεκαετία του 1980. Καθώς οι κολοσσοί της νοτιοκορεατικής Samsung και της ιαπωνικής Toyota επενδύουν στην αμερικανική αγορά, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξετάζουν πιθανές αλλαγές στρατηγικής, προκειμένου να διατηρήσουν ισχυρές σχέσεις με την Κίνα.

Πηγή: kathimerini.gr