Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται σε σύγκριση με την Ευρωζώνη συμβάλλουν στη σταδιακή σύγκλιση του κατά κεφαλή εισοδήματος της χώρας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημαντική είναι η ανάκαμψη του τομέα της μεταποίησης, η οποία φτάνει σε ποσοστό συνεισφοράς 10,4% στο ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μια αξιόλογη αύξηση από το 8,6% του 2009. Αυτό αποτυπώνεται επίσης στην παραγωγικότητα της εργασίας στον τομέα, που έχει ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την τριπλή κρίση.
Πέραν των θετικών στοιχείων, η έκθεση επισημαίνει την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την οικονομία και την αγορά. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και στη στήριξη που παρέχει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Παρά τη θετική εικόνα, το ΓΠΚΒ προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκύπτουν από την εξωτερική οικονομική κατάσταση και τονίζεται η ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ, γεγονός που οφείλεται σε αυξημένα φορολογικά έσοδα από την αύξηση των μισθών και της απασχόλησης, αλλά και στην ενίσχυση του τουριστικού κλάδου.
Η βελτίωση του τραπεζικού τομέα και η πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό είναι παράγοντες που αναμένεται να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2025. Αυτό, σε συνδυασμό με τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών, μπορεί να συμβάλει σε περισσότερες οικονομίες κλίμακας και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών που δεν θέτουν σε κίνδυνο αυτή τη σταθερότητα είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Πηγή: kathimerini.gr