Από εκεί και πέρα, εξήγησε ότι η ανάλυση γίνεται μελετώντας τον τόπο, την πανίδα και τη χλωρίδα του, καθώς και τα διαθέσιμα αποθέματα σε ηλεκτρισμό και νερό. Υπογράμμισε την ανάγκη να κατανοήσουμε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της περιοχής και να προσαρμόσουμε τις καλλιέργειες στις δυνατότητές της, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Η αλληλεπίδραση του κόσμου με τα «eco villages» δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι επιθυμούν μια πιο φυσική ζωή. Ορμώμενος από αυτή την τάση, τόνισε ότι το λογισμικό αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας της γης, παρά τα οικονομικά εμπόδια.
Αναφορικά με το πώς ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα μορφή διαβίωσης και εμπειρίας, η κ. Zapata επισήμανε ότι το 80% των τουριστών είναι θετικοί προς βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές. Ωστόσο, χρειάζονται τα κατάλληλα μέσα και κίνητρα για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση. Η ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτά τα θέματα, αλλά και για την εφαρμογή νέων πολιτικών που θα δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού.
Τόνισε επίσης τη σημασία να σεβόμαστε τους προορισμούς και τις τοπικές κουλτούρες, να επιλέγουμε τοπικές γεύσεις και να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας. Αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του τουριστικού τομέα και την ανάγκη για ασφαλή και ευχάριστα εργασιακά περιβάλλοντα. Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών, καθώς αν αυτή παραμείνει αμετάβλητη, το ενδιαφέρον τους μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: kathimerini.gr